PISMO PLENKOVIĆU: / Forum 2020. pozvao premijera da se založi za reformu EU sustava azila

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Udruge su uputile pismo premijeru u ime Foruma 2020.

4.3.2020.
12:31
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Centar za mirovne studije i Are you Syrious uputili su u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga pozivaju da se založi za reformu zajedničkog europskog sustava azila i bolju suradnju s trećim zemljama.

Image

27.02.2020., Zagreb - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenkovic, zajedno s timom Odvazno za Hrvatsku, predao je potpise za kandidaturu za predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a te potpredsjednicka mjesta na stranackim izborima u HDZ-u. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Udruge su uputile pismo premijeru u ime Foruma 2020. zbog migranske krize na grčkoj granici i najave da će Hrvatska svim mogućim raspoloživim sredstvima pomagati u tome da se zaštite vanjske granice EU, što može dovesti do slanja vojske na granice. To, smatraju u Forumu 2020., nije u skladu s ulogom hrvatskog premijera koju ima kao predsjednik Vlade države koja trenutno predsjeda Vijećem EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da ste i sami u svojim najavama vezanima za predsjedanje naveli kako će se hrvatska Vlada zalagati za reformu zajedničkog europskog sustava azila te bolju suradnju s trećim zemljama, što uključuje i područje jugoistoka Europe, Forum 2020 smatra kako bi Vaš prvi korak u kontekstu novonastale situacije trebao ići upravo u tom smjeru", poručili su premijeru Plenkoviću iz Foruma 2020., neformalne platforme organizacija civilnog društva okupljenih povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Image
DOČEKANI SUZAVCEM, MECIMA I BATINAMA: /

Tisuće zarobljene u bodljikavoj žici - ne mogu nigdje. Ostali su bez novca, hrane, odjeće...

Image
DOČEKANI SUZAVCEM, MECIMA I BATINAMA: /

Tisuće zarobljene u bodljikavoj žici - ne mogu nigdje. Ostali su bez novca, hrane, odjeće...

'Dopustili ste da Hrvatska na sebe od EU preuzme težak teret - teret nehumanog postupanja'

Podsjetili su da je hrvatski premijer još 2016. rekao da je reforma zajedničkog europskog sustava azila važan korak prema pravičnijem rješenju izbjegličke krize kroz podjelu odgovornosti i solidarnost svih država članica u prihvatu migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

/A boy with a loaf of bread walks down the track Migrants at the Greece-Macedonia border - 18 Mar 2016, Image: 278740553, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Athena Pict / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Međutim, u protekle četiri godine nismo vidjeli da ste se za takvu politiku aktivno i suvereno zalagali. Upravno suprotno - dopustili ste da Hrvatska na sebe od EU preuzme težak teret - teret nehumanog postupanja i kršenja ljudskih prava izbjeglica i migranata", istaknuli su u pismu i pozvali premijera da na dnevni red postavi pitanje reforme Zajedničkog europskog sustava azila.

Zajednički europski sustav azila (CEAS) mora se temeljiti na ljudskim pravima, imati jasne ciljeve i ukloniti disfunkcionalnosti postojećeg sustava, a svaka njegova reforma mora štititi i osnaživati, a ne smanjivati prava tražitelja azila i izbjeglica, poručili su iz Foruma 2020. Oni smatraju da su "nestabilnosti i nesigurnosti kojima trenutno svjedočimo na vanjskoj granici EU izravna posljedica neadekvatnih politika EU, prvenstveno štetnih ugovora sa zemljama poput Turske i Libije, koje krše ljudska prava te svoju poziciju grade ucjenama, narušavajući pritom temeljne vrijednosti poput poštovanja ljudskog dostojanstva i vladavine prava koje je EU, još uvijek, dužna štititi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kyriakos Mitsotakis meets with army personnel in the Evros area, Greece Migrants at the Turkish-Greek border - 03 Mar 2020, Image: 502705693, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dimitris Papamitsos/Intime News/Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Članice Foruma 2020 su: ADRA - Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, B.a.B.e - Budi aktivna. Budi emancipirana, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Forum za slobodu odgoja, Gong, IPE- Institut za političku ekologiju; Kuća ljudskih prava Zagreb, MIRamiDA Centar - regionalne razmjene mirovnih iskustava, Mreža mladih Hrvatske, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Terra Hub, Udruga "Mi"-Split, Udruga "Zemljani - Are You Syrious?", VUK - Udruga mladih Varaždinski underground klub, Udruga za samozastupanje, Zelena akcija, Ženska soba - Centar za seksualna prava i CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo