'SEZONCI, BLOKIRANI...' / Petrov u RTL-u Danas: 'Vlada mjerama još nije zaštitila najugroženije u društvu'

Božo Petrov gostovao je u RTL-u Danas i komentirao Vladine mjere u borbi protiv koronavirusa

7.4.2020.
18:50
VOYO logo

Predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov gostovao je u RTL-u Danas i komentirao Vladine mjere u borbi protiv koronavirusa. 

Petrov je kazao da su Vladine mjere, koje su danas izglasane u Saboru, dobre za gospodarstvo. "To su uostalom mjere koje je Most predlagao Vladi prije mjesec dana. Bolje ikad nego nikad. Ali smatram da Sabor nije trebao prestati s radom jer najugroženije skupine u našem društvu još uvijek nisu zaštićene ovim mjerama. Govorim o sezoncima, blokiranima, ovršenima, onima koji danas imamu kredite. Svi oni koji su najugroženiji su ostali zadnji", rekao je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo misliti i na ugrožene"

Na pitanje što konkretno Most predlaže osim moratorija na kredite i da se ovrhe do daljnjega ne provode. "Oni su usvojili mnoge stvari koje je Most predlagao prije mjesec dana. Ono što nisu prihvatili, ali vjerujem da hoće, je da se izbriše akontacija plaćanja poreza na dobit. Odnosno, da poduzetnici kreditiraju državu. Isto tako da se makne paušal za sve one koji su u turističkom sektoru i da se vrati olakšica za reinvestiranu dobit. To će sve pomoći poduzetništvu, ali moramo misliti i na ugrožene", kazao je Petrov te dodao da su oni predlagali moratorij na ovrhe, a podržat će i moratorij na kredite. 

"Poljoprivrednici u ovom trenutku ne znaju ni kako će doći do radne snage ni kako će plasirati svoje proizvode. U ovom trenutku druge europske države već šalju nezaposlene na sezonske poslove u poljoprivredi", kazao je Petrov te dodao da se boji da u treći paket Vlada stavi nadzor svih mobitela svih građana Hrvatske bez ikakve kontrole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav ne funkcionira. Izdano je više od pola milijuna propusnica"

Smatra da zajedničkim radom građana i zdravstvenog sustava koji se u krizi pokazao funkcionalnim Hrvatska ima manje oboljelih od očekivanog.

"Drugi sustavi su se pokazali potpuno nefunkcionalnima. Na primjer, sustav lokalnih samouprava gdje već imamo u nekoliko dana izdano više od pola milijuna propusnica. To pokazuje da sustav ne funkcionira", rekao je Petrov i dodao da je već ranije trebalo provesti teritorijalni preustroj i ukinuti općine i županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti sram onoga tko će krizu koristiti za svoju korist"

"Nadam se da će ih ova kriza potaknuti da krenu u tom smjeru. Sve što su godinama govorili da je nemoguće, kao što je digitalizacija procesa u javnoj i državnoj upravi, sada se pokazalo da su uspjeli napraviti u nekoliko dana ili tjedana", rekao je Petrov te dodao da sami župani i načelnici govore da bi se rad trebao organizirati kao u sustavu koji je bio do 1991. godine. 

"Samo se nadam da ćemo u svemu ovome slušati struku. Pogotovo što se tiče pravila oko karantene. Građani su pokazali da znaju biti samodisciplinirani i nadam se da političari neće pokušati raditi pritisak na struku zbog svojih osobnih interesa. Ako bi netko išao iskoristiti krizu kako bi sebi stekao korist, pa i u vidu izbora, onda ga može biti sram", zaključio je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo