POBIJEDIT ĆE KONKURENCIJU? /

Petrinjci i službeno pokrenuli inicijativu za nazivom 'Most volontera': 'Oni su nam prvi dojurili u pomoć nakon potresa'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ideje za imenovanje mosta imaju i 12. Domobranska pukovnije i Ratna policija

2.2.2022.
8:48
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Da se most preko rijeke Petrinjčice u Ulici Matije Gupca u Petrinji nazove Mostom volontera, u čast svim volonterima koji su nakon potresa tom gradu i njegovim stanovnicima pružili pomoć, ideja je građanske inicijative Petrinjsko proljeće, predstavljena još lani. 

Sada je pak prijedlog prihvaćen i na sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, kako javlja Portal53. Podržalo ga je 16 vijećnika dok je troje ostalo suzdržano. Inače, most trenutno ne nosi nikakvo ime, a njegovo imenovanje u dva je navrata bilo temom Odbora za imenovanje ulica i trgova, ali nije dobilo pozitivno mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mišljenje svih članova Odbora je da je ovakav prijedlog jako dobar i da trebamo na neki način odati zahvalnost ljudima koji su nam prvi priskočili u pomoć nakon razornog potresa", rekao je na sjednici Vijeća Robert Polanščak, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Odbora za imenovanje ulica i trgova.

"Međutim takvo imenovanje je složen postupak i moramo imati suglasnost Hrvatskih cesta, jer je most na državnoj cesti, a moramo svakako uzeti u obzir da za taj most imamo još prijedloga koje također možemo uvažiti. To je prijedlog 12. Domobranske pukovnije i prijedlog Ratne policije. Obzirom na sve okolnosti, jedan od prijedloga na Odboru je da se možda neki drugi most na Petrinjčici nazove Most volontera. Smatramo da ćemo tom simbolikom imenovanja dati zaslužno priznanje svim volonterima", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes prihvatila je prijedlog, ali i dodala: "Predložila sam da se možda pričeka zato što stvarno smatram da će biti dovoljno prostora za nove trgove i prostore u gradu da ih imenujemo i damo im naziv volontera i uz sam naziv da raspišemo pozive za određene spomenike volonterima".

Image
gošća rtl-a danas /

Peticijom traže bržu obnovu Petrinje, članica inicijative Petrinjsko proljeće za RTL: 'Nadamo se da će nadležni čuti ovaj vapaj'

Image
gošća rtl-a danas /

Peticijom traže bržu obnovu Petrinje, članica inicijative Petrinjsko proljeće za RTL: 'Nadamo se da će nadležni čuti ovaj vapaj'

O pomaku i imenovanju oglasili su se i iz same građanske inicijative koja je sve pokrenula. Petrinjsko proljeće na svom Facebook profilu navodi: 

"Drage Petrinjke i Petrinjci,

neizmjerno smo radosni što je jučer, samo dan uoči godišnjice početka djelovanja Građanske inicijative Petrinjsko proljeće, na sjednici Gradskog vijeća grada Petrinje usvojen naš prijedlog da most u Gupčevoj (u Kaniži. rekli bi naši stari) dobije ime Most volontera. Koliko god to bila simbolična zahvala svim onim ljudima koji su na dan najtežeg stradanja Petrinje pohrlili u pomoć, dovodeći u opasnost i svoje živote jer tlo nije prestajalo podrhtavati, ipak u njoj ima puno ljudske topline, zajedništva i snage. Svi su volonteri tih dana bili Petrinjci i zaslužili su da im se odužimo barem na ovakav način, dok ne dođe vrijeme da ih dočekamo onako kako to nismo mogli 29. prosinca 2020. jer nam se srušio svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog dalje mora proći ustaljenu proceduru, ali doći će trenutak da se na most koji se nadvija nad Petrinjčicom postavi natpis 'Most volontera'. Zahvaljujemo gradskim vijećnicima i gradonačelnici što su u našem prijedlogu prepoznali ono što on uistinu jest - na silnu dobrotu i humanost uzvratiti dobrotom i zahvalnošću. Nadamo se da proceduralni dio neće potrajati i da ćemo uskoro pored Petrinjčice imati vidljiv znak naše beskrajne zahvalnosti onima koji su bili uz Petrinjce kada je bilo najteže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo