Prosvjed pred gradskom upravom / Petrinjci na nogama: 'Nemamo vode, nemamo struje, godinama ne mogu otvoriti prozore...'

Grad je u kolapsu otkako je prije tri godine započeta obnova vodnokomunalne infrastrukture

23.11.2019.
22:00
VOYO logo

Petrinjcima je prekipjelo pa je njih 100-njak prosvjedom pred gradskom upravom poručilo da Petrinja ne želi biti grad na rupi.

Grad im je, tvrde, u kolapsu otkako je prije 3 godine započeta obnova vodnokomunalne infrastrukture. Loše ceste i voda upitne kvalitete samo su dio njihova problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su još i prokopane te blatnjave ceste kao i svakodnevna nestašica vode i struje.

"Nema vode, nema struje i ne znamo je li voda pitka, a pijemo je", požalila se Petrinjka Nevenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina sugrađanka Ružica je također revoltirana cijelom situacijom: "Ja stanujem u prvoj zoni grada i ja u normalnim cipelima ne mogu hodati jer ću uganuti nogu. Uništavaju nam i aute."

"Sve ostaje u fazi poluizvršenja. Ljudi trpe, zimi blato, ljeti prašinu, prozore ne mogu otvarati godinama. To ne može razumjeti tko doživio nije. Koliko sam samo potrošio para na dijelove z auto", potužio se Petrinjanin Anđelko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složno poručuju da je kvaliteta života u gradu narušena, a uz njih su stali i oporbeni gradski vijećnici.

"Ugostiteljski obrti ne znaju što da rade, nemaju pitke vode. Frizeri vode svoje klijente u druge dijelove grada da im operu kosu", kazala je za RTL Danas gradska vijećnica Grada Petrinje, Luca Gašpar Šako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture grada Petrinje kojeg je država proglasila strateškim započeo je prije 3 godine i trebao je biti završen lani. S obzirom na izgled grada, radovima se još ne nazire kraj.

"Tražimo da se posao napokon pokrene, da se ulice asfaltiraju, da saznamo je li voda pitka ili ne. 25 godina nakon što je rat završio mi izgledamo gore nego prije", poručila je Sanja Babić iz Inicijative građana 'Za bolju Petrinju'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neorganiziranu i nekvalitetnu provedbu projekta prozivaju gradonačelnika ali i druge nadležne institucije.  

"Ako gradsko vijeće tako odluči prekinut ćemo projekat i tražiti druge izvođače. Sve penale i penalizaciju se Vlada obvezala platiti", kazao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje okupljenim Petrinjcima koji su njegove riječi popratili negodovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je nekoliko izvođača proglasilo stečaj. Iz Hravtskih voda poručuju da je za provedbu projekta odgovorna vodnokomunalna tvrtka Privreda d.o.o. koja je i sklopila ugovore s izvođačima.

'Hrvatske vode su upoznate sa stanjem provedbe projekta i pokušavaju pomoći krajnjem korisniku u pronalaženju rješenja za potpuno dovršenje projekta koji je u visokoj fazi izvedenosti, a da se ne naruše uvjeti uz koje je projekt odobren', poručili su iz Hrvatskih voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi stanovnici Petrinje ipak smatraju kako će se s ovim problem morati još dugo boriti.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo