nacionalna kampanja / Peticiju za zabranu držanja pasa na lancima potpisalo 35 000 ljudi: 'To je psihičko, fizičko i trajno zlostavljanje životinja'

Iako je u Hrvatskoj to zabranjeno, lanac je i dalje prisutan zbog rupe u zakonu

5.3.2021.
13:20
VOYO logo

Pokrenuta je nacionalna kampanja za zaštitu kućnih ljubimaca kojom se želi potpuno zabraniti držanje pasa na lancu, za što se udruge bore još od 2005. godine. Iako je u Hrvatskoj to zabranjeno, lanac je i dalje prisutan zbog rupe u zakonu. Peticiju je do sada potpisalo više od 35 tisuća ljudi.

Bo je 10 godina bio zavezan za lanac - više gladan i žedan nego sit. Život mu je spasila Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bo je nađen na ulicama kako vuče lanac za sobom, očito se u zadnjem trenutku uspio otrgnut i pobjeć. Bio je spašen od udruge i ja sam ga udomila kao 10 do 11 godina starog psa'', kazala je Martina Drezga iz Samobora.

Image
Zagorje /

Lovac koji je ubio psa bit će izbačen iz Lovačkog društva: 'Ubiti psa? Dovesti u opasnost i ljudski život? Nema opravdanja!'

Image
Zagorje /

Lovac koji je ubio psa bit će izbačen iz Lovačkog društva: 'Ubiti psa? Dovesti u opasnost i ljudski život? Nema opravdanja!'

Prilagodba nije išla glatko. ''Nije znao za pojam maženje da bi se mi sad mazili, sad se puno voli maziti, traži da se mazi. Jako voli biti uz mene, na početku tog nije bilo'', rekla je Drezga.

Bo je imao sreće, ali mnogi psi nisu. Iris nam pokazuje šokantne snimke. Volonteri se na terenu svakodnevno suočavaju s napuštenim životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa smo imali psa kojeg su rastrgali čagljevi jer je bio na lancu, nije se mogao braniti, pa kujica koja je okotila štence na lancu i nije ih mogla skloniti'', rekla je predsjednica Udruge za pravnu zaštitu životinja Animalex Iris Ban-Krošelj.

''Vidio sam slučajeva gdje je koža ponovno zarasla preko tog lanca, na žalost - to je strašno! To je izuzetno teško za operirati jer morate rekonstruirati kompletnu kožu vrata'', kazao je veterinar Branimir Rebselj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju hitnu izmjenu zakona

Iako je u Hrvatskoj na snazi zakon o zaštiti životinja po kojem je zabranjeno trajno držanje pasa na lancu, lanac je dalje i prisutan. Objašnjavaju nam u Udruzi - upravo zbog riječi - TRAJNO.

''Ako mi psa držimo mjesec dana na lancu i dođe inspektor i kaže - jeste li ga držali trajno čovjek će reći odem s njim jednom mjesečno u lov. I onda će inspektor reći to je u redu, nije trajno na lancu'', rekla je Ban-Krošelj.

I zato zahtijevaju hitnu izmjenu zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Država ne smije dozvoljavati da to bude držanje na lancu. To je psihičko, fizičko, trajno zlostavljanje životinja i definitivno takvo nešto ne smije biti dozvoljeno niti može biti opravdano'', rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Život na lancu nije život, poručuju Prijatelji životinja - a s njima se slaže i više od 35 tisuća ljudi koji su do danas potpisali peticiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo