Generali na slobodi /

Pet godina nakon oslobađajuće presude: dan kad je Haaški sud ispisao važan dio hrvatske povijesti

U hrvatskoj povijesti, 16. studenog 2012. ostat će zapisan kao datum jedne od najvećih hrvatskih pobjeda

16.11.2017.
10:38
VOYO logo

Točno u devet sati, u sudnici broj jedan Međunarodnog kaznenog suda u Haagu započelo je izricanje presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su 15. travnja 2011. godine osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine u Oluji. Tog 16. studenog 2012. godine Žalbeno je vijeće Haaškog suda poništilo prvostupanjsku presudu i donijelo oslobađajuću presudu, naloživši odmah puštanje hrvatskih generala na slobodu. 

"Želio bih zahvaliti svima vama koji ste bili uz nas, posebno hrvatskim braniteljima. Znao sam da nisam sam i zbog toga mi je bilo lakše. Važno je da smo pokazali da je Hrvatska časno branila svoju zemlju. Sretan sam jer bilo gdje u svijetu možemo reći da smo bez mrlje obranili svoju domovinu. U svijetu ćemo s ponosom govoriti "naša domovina Hrvatska". Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i koji joj žele dobro. U ratu smo izvojevali prekrasnu pobjedu, pobjedu koja ulazi u svjetske anale. Hrvatska je slobodna. Svima duboko, duboko iz srca hvala. Živjela nam Hrvatska zauvijek", kazao je Mladen Markač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto kasnije, generale su se zaputili u zagrebačku katedralu, gdje ih je dočekao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji je predvodio misu. Nakon toga, na Pantovčaku ih je dočekao državni vrh, predvođen s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem te ministrima Antom Kotromanovićem i Predragom Matićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskoj povijesti, 16. studenog 2012. ostat će zapisan kao datum jedne od najvećih hrvatskih pobjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo