'Vjerovnici taoci' / Peruško uzvratio Francku: 'Ponašali su se kao banka Agrokora, a ne kao proizvođači kave'

Image
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Izvanredna uprava Agrokora održala je konferenciju za medije reagiravši na prozivke Francka za nezakonito ponašanje

20.5.2018.
16:01
Sandra Šimunović/PIXSELL
VOYO logo

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik u Agrokoru, pojasnio je Franckovu poziciju u odnosu na Agrokor za vrijeme dok je kompaniju vodio Ivica Todorić.

"Franck je izašao s nizom skandaloznih priopćenja u kojima iznosi optužbe na rad izvanredne uprave. Vjerovnici su postali taoci jednog vjerovnika, i to tvrtke Franck, koja se našla u problemima jer se ponašala kao Todorićeva banka, a ne kao proizvođač kave. Zbog dugogodišnjih dubokih poslovnih veza s Todorićevim Agrokorom pretvorili su se u jednog od najvećih domaćih financijera Agrokora. Zbog loše poslovne odluke u prošlosti to dolazi na naplatu i krivnju za probleme u kojima se nalaze pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu te nas neutemeljeno prozivaju za nezakonito ponašanje", izjavio je Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber obznanila je da je Franck prijavio ukupno 37 milijuna eura tražbina prema Agrokoru, od čega samo 9,3 milijuna otpada na prodaju robe Agrokoru. Preostalih 27,7 milijuna eura odnosi se na financijske mjenice, čime se Franck ponašao kao banka, a ne kao dobavljač, rekla je Weber.

Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, odnosno 73 posto starog i graničnog duga za robu, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača, koji iznosi 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi problem Francka su nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga koji je nastao na temelju financijskih mjenica. To je dug koji su prijavile razne financijske institucije koje na njih imaju regresno pravo, što znači da će njih potraživati od Francka ukoliko se ne naplate", izjavila je zamjenica povjerenika Irena Weber, istaknuvši da Franck nije napravio restrukturiranje iako je imao godinu dana tzv. grace perioda, odnosno razdoblje u kojem nije bilo prisilnih naplata na temelju mjenica.

S Franckom nećemo prestati razgovarati, nama je uistinu želja postići dogovor, ali nećemo dozvoliti da Franckove mjenice ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika, naglasila je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je napomenuti poziciju vjerovnićkog vijeća. Izvanredna uprava je željela formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima, pri čemu je upravo Franck osporio skupine vjerovnika koje smo predložili, to dosad nismo učinili. Njihovo ponašanje više liči na dječji vrtić. Jedan dan osporavaju vjerovničko vijeće, a drugi dan za to isto vijeće traže punomoć", izjavio je Peruško.

Dobavljačima je dosad isplaćeno 500 milijuna eura duga, dok financijske institucije nisu još dobile ni kune gotovine, otkrio je izvanredni povjerenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo