PENAVA PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA O ĆIRILICI: / 'Prvo se treba riješiti pitanje pravde za žrtve rata, a tek nakon toga ostala prava'

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

'Govoriti o jednom nerealnom položaju srpske nacionalne manjine je totalna neistina'

14.7.2019.
11:34
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

Povodom odluke Ustavnog suda u vezi statutarne odluke ostvarivanja službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, održao je konferenciju za medije. Kazao je da je u Vukovaru mukotrpnim radom svih političkih aktera na političkoj sceni dostignut određen stupanj snošljivosti i suživota. Naglasio je da je to ugroženo "nasilnom odlukom o uvođenju dvojezičja koju je donijela Vlada Zorana Milanovića", prenosi Dnevnik.hr. Penava smatra da bi se osjetljvim temama iz Domovinskog rata u njegovom gradu trebalo prići oprezno jer se inače ugrožava mir i stabilnost u Vukovaru.

"Očuvanje mira i stabilnosti je preduvjet za život grada. Sve što radimo, radimo s puno opreza kako bi se to očuvalo", tvrdi Penava. Dodao je da je u tom smjeru bio i njegov posjet pravoslavnoj crkvi na Uskrs. Penava podsjeća da "sukladno svim Božjim, ljudskim zakonima u svemiru i u svijetu oko nas postoji red".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravda žrtava rata na prvom mjestu

"Postoji red i u našem Ustavu, a jedna od temeljnih vrijednosti je ljudski život i dostojanstvo. Sve te temeljne vrijednosti Ustava koji je donesen prije Domovinskog rata jamče svima temeljna ljudska prava. Do narušavanja tih prava je došlo uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku. Tada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani. To je bilo davno, bio je rat i svatko može reći da je to najveće zlo u kojem se događaju takve stvari. To je bila cijena uspostave Hrvatske", naveo je Penava.

Image

14.07.2019., Vukovar - Konferencija za novinare vukovarskog gradonacelnika Ivana Penave u povodu odluke Ustavnog suda vezane za statutarnu odluku ostvarivanja sluzbene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na podrucju Grada Vukovara. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik smatra da su Vukovarci osjetili najgore iz rata, kao i nepravdu koju danas osjećaju. Pozvao je na razum koji govori da se moraju riješiti temeljna pitanja i prava iz Ustava. Smatra da se prvo treba riješiti pitanje pravde za žrtve rata, a tek nakon toga sva ostala prava. "Stav je moj - situacija u Vukovaru nije zrela i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koje će značiti nadograđivanje ljudskih prava jer pustiti, zaboraviti i prijeći preko ogromne nepravde iz 91. ne možemo. To se može ispraviti pravednim odnosom i pravednim kaznama za sve koji su odgovorni za to", istaknuo je i poručio Ustavnom sudu i Vladi da moraju čekati u redu za sve ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prava manjina po svjetskim standardima'

Niti jedan građanin iz redova srpske nacionalne manjine nije tražio prijepis nekog pismena na ćirilici i srpskom jeziku, poručuju iz Gradskog vijeća Grada Vukovara. Oni smatraju da građanska prava sprske nacionalne manjina nisu zakinuta po tom pitanju te navode da i gradski vijećnici srpske nacionalne manjine svoje materijale dobivaju na srpskom jeziku. Damir Barna, dožupan Vukovarsko-srijemske županije kazao je da pripadnici srpske nacionalne manjine već sada imaju prava koja im pripadaju. On drži da se u javnosti prikazuje "totalno kriva slika prava koja srpska manjina ima".

"Radi se o pravima na najvišim svjetskim standardima, a radi se o pravima koja se protežu od predškolskih ustanova, škola, financiranja... Govoriti o jednom nerealnom položaju srpske nacionalne manjine je totalna neistina", dodao je. "Ova odluka ne znači uvođenje dvojezičnih tabli", istaknuo je Barna te dodao da "dvojezične table neće u Vukovar donijeti niti jedno radno mjesto niti jednu investiciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jesen Ustavni sud želi vidjeti promjene

Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, u petak je rekao da je Ustavni sud ukinuo neke dijelove statutarnih odluka o korištenju srpskog jezika i pisma u Vukovaru u svrhu da se vijećnicima srpske nacionalne manjine osiguraju jednaki uvjeti kao i vijećnicima hrvatske nacionalnosti. Stoga su obvezali Vladu da u roku godine dana donese izmjene i dopune Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Image

12.07.2019., Zagreb - Na konferenciji za novinare predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparovic izvijestio je o nekoliko novijih odluka za koje postoji poseban interes javnosti. Miroslav Separovic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zakonom ne smiju biti stvorene poteškoće u uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, naglasio je Šeparović. Iskazao je zabrinutost što Gradsko vijeće u Vukovaru "nije pristupilo donošenju odluke o mogućnosti, odnosno potrebi proširenja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima iz kataloga prava predviđenih Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović ističe da Ustavni sud uzima u obzir specifičnu situaciju Vukovara, no dodaje da se obveze Grada Vukovara i pisma ne mogu stalno odgađati. Zbog svega navedenog, Šeparović je naložio Gradu Vukovaru da već u listopadu postupi po donesenim zakonskim odlukama i dostavi dokaze o tome.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo