'PRODUBLJIVAT ĆE JAZ' / Pavliček u Saboru: 'Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira vraća nas u mračno doba komunizma'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ocijenio je i da 'kvazidesnica' u Hrvatskom saboru stalno pokušava imati ekskluzivitet na braniteljske teme, iako, kako ističe, u vladajućoj većini imaju skoro satniju branitelja, čak tri pripadnika gardijskih brigada, a zamjenik premijeru je general HV-a i zapovjednik gardijske brigade

19.4.2023.
14:02
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik HS-a Marijan Pavliček u slobodnom govoru u Saboru ocijenio je da nas prijedlog Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira "vraća u doba komunizma i jednoumlja", no HDS-ov Hrvoje Zekanović poručio je da se njime ne ništa mijenja vezano za postrojbe HOS-a i njegove insignije. 

"Ovaj zakon nas vraća u u mračno doba komunizma, u doba jednoumlja i verbalnog delikta. Ovaj zakon ima svoje izvorište iz zakona iz bivše države iz 1977. godine", rekao je Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista (HS). Tvrdi da će se novčanom kaznom od 4000 eura moći kazniti i, primjerice, svi oni koji se "budu spominjali pripadnika HOS-a francuskog dragovoljca Jean Michel Nicoliera", koji je ubijen na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da niti jedan pripadnik HOS-a nije bio osumnjičen, a kamoli optužen za ratni zločin.

S druge strane, pod zvijezdom petokrakom se 1991.  rušilo i ubijalo u Hrvatskoj te radio veliki broj zločina u Vukovaru i drugdje, kazao je Pavliček. No, dodao je, i dalje će se moći nositi zvijezda petokraka na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ili u Kumrovcu za tzv. Dan mladosti i - nitko vam neće ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONTAKTIRANA I SRBIJA /

Pavličeku zabranili ulazak u Srbiju, ostavljen na granici. Srpska veleposlanica pozvana na razgovor

Image
KONTAKTIRANA I SRBIJA /

Pavličeku zabranili ulazak u Srbiju, ostavljen na granici. Srpska veleposlanica pozvana na razgovor

"Ovo je zakon dvostrukih aršina (mjerila). Ovo je zakon koji će i dalje produbljivati jaz među hrvatskim građanima", ocijenio je HS-ov Pavliček. 

Za razliku od njega zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović poručio je da se prijedlogom tog zakona u odnosu na Domovinski rat, na postrojbe HOS-a i na insignije HOS-a ne mijenja ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je i da "kvazidesnica" u Hrvatskom saboru stalno pokušava imati ekskluzivitet na braniteljske teme, iako, kako ističe, u vladajućoj većini imaju skoro satniju branitelja, čak tri pripadnika gardijskih brigada, a zamjenik premijeru je general HV-a i zapovjednik gardijske brigade.

"Ljudi koji su svojevremeno 90-tih godina brojali ustaše u Hrvatskoj vojsci, tražili ih i bježali od njih u druge postrojbe, danas su najveći desničari", kazao je Zekanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Premijer i Vlada imaju utjecaj na DORH 

Ocjenjujući kako se neće znati stvarni razlozi zašto je otišla ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, Nikola Grmoja (Klub Mosta) ustvrdio je u slobodnom govoru kako to pokazuje da USKOK i DORH ne funkcioniraju.

Ovo pokazuje da premijer Andrej Plenković i Vlada "ima itekakav utjecaj na Državno odvjetništvo", rekao je Mostov Grmoja. Ali ne samo Vlada, dodao je, "nego i određeni konglomerati poslovnih interesa, određenih energetskih kartela koje je ministar Filipović dobro nazvao predatorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smatra kako PPD ima ima utjecaj na Vladu premijera  Plenkovića, ali i na samog premijera te na neke političke aktere u Hrvatskom saboru.

I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) kaže da 'samo naivni mogu vjerovati da se u pozadini ostavke šefice Uskoka ne krije i neki politički pritisak zbog pokretanja postupaka protiv visoko pozicioniranih političara a bez znanja i odobrenja s vrha'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su nazadovanje institucija, njihovo urušavanje, eutanazija preventivnog antikorupcijskog tijela te korupcija rezultat vladavine premijera Plenkovića. "Plenkoviću i HDZ-u treba reći 'auf Wiedersehen' i doviđenja", izjavila je Orešković.

Totgergeli (HDZ): Rezultati Vlade u korist građana i gospodarstva u vremenima krize

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Miro Totgergeli podsjetio je na rezultate Vlade u korist  građana i gospodarstva u vremenima krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako procjene međunarodnih kreditnih agencija pokazuju da ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen za naš turizam i gospodarstvo, predstavljaju iznimni dobitak.

HDZ-ov Totgergeli podsjetio je i da je agencija Fitch u svom komentaru napisala kako Hrvatska ima učinkovitu vladavinu prava i nisku razinu korupcije. Naglašava da oporbeni zastupnici trebaju skinuti "crne naočale" i početi realno gledati stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo