Pavić: Nemam veze s vašom agonijom!

Nakladnik Ninoslav Pavić, kojega se povezuje s Miroslavom Kutlom, prema zadnjim napisima, i u operaciji preuzimanja zemljišta Kamenskog, za Danas.

15.11.2011.
15:36
VOYO logo

Ninoslav Pavić, suvlasnik Europapress holdinga i tvrtke Com.com, koja je pod istragom zbog malverzacija s nekretninama tekstilne industrije Kamensko, u odgovoru na naš podroban upit poručio je kako je on žrtva reketa.

Policija, podsjetimo, raspolaže dokumentacijom koja se tiče sumnjivog porasta cijene tvrtke Dalta, čiji je krajnji kupac Pavićev Com.com. Tvrtki je u nekoliko mjeseci vrijednost narasla čak 280 puta. Novac iz Dalte je, prema medijskim napisima o istrazi, iskorišten kako bi se Kamensko zadužilo te kako bi se stavile zabilježbe na imovinu tvrtke. Na čelu Dalte je bio Antun Crlenjak, bivši direktor Kamenskog, koji je, podsjetimo, za stečaj na sudu okrivio sindikat, a policija ga navodno smatra operativcem Miroslava Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je rekao Pavić?

"'Slučaj Kamensko' aktualni je pokušaj spajanja nespojivog, u kojem ista ta skupina očajnički nastoji isproducirati novi slučaj. Svi poslovi i radnje koje su posljednjih godina poduzimali EPH, Slobodna Dalmacija, Com.com i Ninoslav Pavić legalni su i na zakonu utemeljeni, napravljeni u skladu s pravilima struke", smatra pak Pavić. No, evo kako nam je odgovorio na pitanja, uz napomenu da je isto kazao i istražnim organima.

Lažna je, navodi, tvrdnja da je njegova tvrtka Com.com platila tvrtku Dalta d.o.o. daleko više od njene stvarne vrijednost kako bi EPH vratio dio duga poduzetniku Miroslavu Kutli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena je utvrđena na temelju realnih projekata i dviju procjena", navodi u odgovoru. Rast cijene te tvrtke s 120 tisuća kuna na oko 33 milijuna kuna, objašnjava tvrdnjom da "osnivački kapital neke tvrtke nema veze s vrijednošću projekata razvijenih u njoj". Za početni rast cijene dionica Dalte – sa 120.000 na više od 24 milijuna kuna – prema dokumentaciji kojom raspolažu istražitelji, zaslužan je projekt nasada jabuka, koji nikada nije realiziran. Upitan što zna o tome i kako objašnjava taj fenomen, Pavić odgovara:

Voćnjak kojega nema - opravdani poslovni interes

"O projektu HANA voćnjaka i drugih projekata znamo dovoljno da bi naš poslovni interes bio opravdan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo ga i opovrgava li da je novac kojim je kupljena Dalta d.o.o. završio u Kamenskom u obliku pozajmica od više tvrtki koje se povezuju s Miroslavom Kutlom.

"Nikakve veze ili utjecaja nismo imali s time na što se trošio novac. Dakle, naše poslovanje nema nikakve veze s pozajmicama Kamenskom niti s poslovanjem te tvrtke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome da su pozajmice iskorištene da bi se upisale zabilježbe na imovinu tvrtke Kamensko, koja iznosi oko 127 milijuna kuna, Pavić navodi: "O tome ne znamo ništa i u tome nismo sudjelovali. Ako je netko dao pozajmice, a tvrtka propadne, propast će i njegova pozajmica. Ali to s nama nema ništa. Niti smo nešto dali Kamenskom niti od njega bilo što potražujemo."

Upitali smo za komentar napisa iz tjednika NovostiIvice Todorića da je "u vrijeme kada je Pavićev Com.com platio 33,6 milijuna kuna za Daltu, koncern Agrokor kao i Dalta, jer je bila tek osnovana, nije imala ni imovine ni zaposlenih, niti je uopće poslovala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to lažne konstrukcije

"To su lažne konstrukcije o vrijednosti poslova kojima se bavimo. Tu izmišljenu vezu više smo puta opovrgnuli", navodi Pavić, a na pitanje je li Dalta plaćena novcem zarađenim prodajom mSmarta Agrokoru, navodi tek da je "Dalta, odnosno neki njeni projekti za koje smo bili zainteresirani plaćena redovnim prihodima Com.coma d.o.o."

A 96,26 posto prihoda Com.com-a 2008. godine , makar prema izvješću koje je našlo svoj put do medija, odnosi se na prihod od prodaje mSmarta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da s istražnim organima nije razgovarao vezano za preuzimanje Kamenskog, a radnicama, koje u utorak prosvjeduju pred Državnim odvjetništvom jer smatraju da im je poduzeće upropašteno ne bi li se kontroverzni poduzetnici domogli nekretnina tvrtke, poručuje:

"Još jednom: s poslovanjem Kamenskog, njihovim stečajem, nekretninama poduzeća, niti jedna od naših firmi nema baš nikakve veze. U ovom slučaju sramotno je ljudsku nevolju radnica Kamenskog upotrebljavati za neke druge, prljave ciljeve koji s njima nemaju nikakve veze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gospodin Kutle nije naš poslovni partner'

S indignacijom odbija "bilo kakvu vezu s agonijom koju trenutačno proživljavaju radnice Kamenskog".

Također tvrdi kako "gospodin Kutle nije naš poslovni partner i nikakve dugove nemamo prema njemu", a na pitanje o tome šteti li povezivanje s pravomoćno osuđenim bjeguncem Kutlom njegovoj izdavačkoj djelatnosti, najavljuje tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve napise u kojima se objavljuju laži i podmetanja, ili u kojima se iz neznanja ili zle namjere činjenice izvrću i stvaraju nestručni i krivi zaključci, smatramo iznimno štetnim za našu kompaniju. Uvjereni smo da ćemo u budućim sudskim procesima naplatiti veći dio štete koja nam je nanesena."

Militantna ekipa navodnih ekonomskih analitičara, novinara i policajaca koji šire poluistine i dezinformacije

Iako se Slobodna Dalmacija, makar prema podacima dostupnim u medijskim izvještajima, ne spominje u kontekstu Kamenskog, Pavić istragu o poslovanju svojih tvrtki tumači na sljedeći način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedene istrage i ispitivanja protiv EPH, odnosno Slobodne Dalmacije isključivo su posljedica kaznenih prijava jedne osobe, Hrvoja Šimića, vlasnika tvrtke Novabela, nekadašnjeg malog dioničara Slobodne Dalmacije, koji je podnio čak šest prijava i raznih dopuna prijava pokušavajući od EPH i Slobodne Dalmacije izreketariti još 400 milijuna kuna. Šimić je tako, uz obećanje o podjeli budućeg plijena, koja će uslijediti odmah nakon što se uništi EPH i uhapsi Pavića, okupio malu, ali militantnu ekipu navodnih ekonomskih analitičara, novinara i policajaca koji šire poluistine i dezinformacije. Pozivaju na hapšenja, zloupotrebljavaju radnice Kamenskog, lažu o sklanjanju u bolnicu itd.", navodi u odgovoru Ninoslava Pavića Sven Semenčić, direktor korporativnih komunikacija EPH.

Kontaktirali smo i prozvanog Hrvoja Šimića, koji Pavića optužuje za davanje mita, ali i opovrgava da ga reketira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada se nisam bavio reketarenjem, niti sam protiv ikoga ikada pokušao provesti protupravnu naplatu svojih tražbina. Netočna je i tvrdnja da sam ikada tražio isplatu 400 milijuna kuna", navodi

Šimić. Spomenuti sukob s Pavićem prepričava na sljedeći način: "Kako je uprava Slobodne Dalmacije d.d. Split povodom glavne skupštine održane 22. prosinca 2008. godine u svojem očitovanju tvrdila da ništa ne duguje Novabelu d.o.o. Zagreb, a par mjeseci nakon plaća višemilijunski iznos jednom članu uprave Novabela d.o.o. Zagreb, smatrao sam da je time počinjeno kazneno djelo izjednačeno s onim opisanim u Kaznenom zakonu pod davanje i primanje mita u gospodarstvu, pa je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava", tvrdi on, dodajući kako prema njegovim saznanjima ta kaznena prijava nije odbačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A što se tiče 'plijena', po našima zakonima nema zastare za (ratni) plijen, tako da će se tek vidjeti tko je s kime (ratni) plijen dijelio!", zaključuje Šimić.

EPH žrtva HDZ-a

Spomenimo i da je Jutarnji list u svom današnjem izdanju objavio kako je EPH žrtva HDZ-a, koji vrši pritisak i na novinare zbog predizborne kampanje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno je prisjetiti se poziva premijerke Jadranke Kosor, koja je u više navrata zatražila da DORH i USKOK, dakle, ne policija koja je očito prema njezinoj ocjeni odradila svoj dio posla, napokon procesuiraju i druge koji su kršili zakone, a ne da borba protiv korupcije započne i završi na HDZ-u. Već smo duže vrijeme suočeni s činjenicom da ima mnogo njih koji su nezadovoljni načinom na koji izdanja EPH prate aktualna politička zbivanja, pa i sudske procese protiv HDZ-a i njegovih vodećih političara", navodi glavni urednik lista Mladen Pleše u najavi vještačenja koje će objaviti taj list na svom portalu, a kojim se navodno otklanja sumnja s EPH za kriminal u privatizaciji Slobodne Dalmacije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo