nije se javljao kontroli leta / Panika na nebu iznad Hrvatske: MiG-ovi presreli putnički avion

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Dva MiG-a Hrvatske vojske su malo prije 17 sati po zapovijedi NATO zapovjedništva presreli civlni zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistogu Europe i nije se javljano kontroli leta već na području Slovenije

1.7.2015.
18:31
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Dva brobena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. srpnja 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistogu Europe i nije se javljano kontroli leta već na području Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovjed za intervencijom  dežurnogborbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da jeriječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH, te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u zrakoplovnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima iprocedurama predviđenim za takav postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo