PANIKA MEĐU HRVATIMA KOJI NISU IGRALI FER: / Ako su iznajmili POS-ov stan kredit će biti proglašen dospjelim u cijelosti, krenut će prisilna naplata

Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija

APN je zaprijetio svima koji iznajmljuju POS-ove stanove da će im kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku

14.11.2019.
21:23
Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Nemali je broj onih koji su uz pomoć državnih subvencija kupili stanove iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) jer, barem na papiru, nisu imali nijednu nekretninu te nisu dotad bili klasični podstanari. Mnogi od njih te su stanove kupljene po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih, potom iznajmili drugima.

To je bilo teško ruganje i s državom i s pravim podstanarima koji nisu bili u prilici doći do POS-ovih stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIJENJA SE ZAKON: /

Ove stanove više nećete moći ni prodati ni davati u najam dok ih ne otplatite, ali postoji način da vam država plati dio

Image
MIJENJA SE ZAKON: /

Ove stanove više nećete moći ni prodati ni davati u najam dok ih ne otplatite, ali postoji način da vam država plati dio

Nakon mlakih upozorenja POS postao oštriji

Čini se da je tomu došao kraj jer je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odlučila poduzeti oštrije poteze od dosadašnjih mlakih upozorenja. Slobodna Dalmacija piše da je APN zaprijetio svima koji iznajmljuju POS-ove stanove da će im kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku.

U tome slučaju kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora! Obavijest o tome APN je objavio na svojim mrežnim stranicama i već je zavladala prava panika među onima koji su POS-ove stanove pretvorili u turističke apartmane poput, primjerice, na splitskoj Kili (na slici) gdje ih je popriličan broj, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu se davati u najam 10 godina

U APN-ovoj obavijesti sve suvlasnike POS-ovih stanova upozorava se na dužnost pridržavanja odredaba zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Podsjećaju kako je 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, temeljem kojeg je određeno kako "stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji".

Prijelaznim i završnim odredbama Zakona određeno je da se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji stanova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu predmetnog Zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Konačno da im je netko došao kraju'

Ističu kako "dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje odredbi Zakona.

"Konačno da im je netko došao kraju! Promijenila sam četiri podstanarska stana ove godine, stanodavci nas izbacuju na ulicu kao pse početkom sezone, a od projekta POS najam za podstanare nema ništa... Kako će i biti mjesta za nas kad su POS-ove stanove na Kili zauzeli oni kojima ne trebaju i sad ih iznajmljuju", kazala je Slobodnoj Dalmaciji jedna Splićanka s dugogodišnjim podstanarskim stažom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo