HORVATOV NASLJEDNIK / Paladina prvi radni dan izbjegao građane Petrinje, oni za RTL govore: 'Ukrajinsko-ruski rat usporit će obnovu'

Iz kontejnera bi do kraja mjeseca, poručuje Medved, trebali iseliti oni s manjim stupnjem oštećenja

12.3.2022.
20:27
VOYO logo

Prvi put u ulozi ministra graditeljstva Petrinju je posjetio Ivan Paladina. Tamo je zasjedao Stožer za obnovu uz poruku kako obnova Banovine nije dovedena u pitanje. Paladina je zamolio za mjesec dana mira kako bi se upoznao sa situacijom, no ni vremena ni strpljenja nemaju Banijci. S njima se ministar nije susreo.

"Pun entuzijazma, danas još više i odlučnosti. Naši sugrađani očekuju od nas u ovom trenutku i trenutku koji je pred nama isključivo kada će se u stotinama započeti gradnja i završavati gradnja", rekao je Paladina na svoj prvi radni dan.

Pa iako je, kaže, detektirao prepreke obnove, na pitanju o troškovima i broju oštećenih objekata, zapeo je. "Sve te brojke imamo. Sve te brojke imamo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Poslovi s Rusijom... /

'Dosta će stvari morati rješavati novi ministar graditeljstva', šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Image
Poslovi s Rusijom... /

'Dosta će stvari morati rješavati novi ministar graditeljstva', šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Građane u kontejnerskom naselju nije obišao, a upravo oni od njega imaju velika očekivanja. Jer na obnovu svog doma ovdje čekaju već više od godinu dana.

"U odnosu lokalna samouprava Vlada, on bi trebao biti spona koja će biti tu. Zato je i ministar po meni, jel", kaže nam Ivan Stoprd iz Petrinje. 

Njegova sugrađanka Jelena Katičić dodaje: "Vidite kad se dogodi nešto mijenjaju se oni, a onda dok ovaj upozna to sve treba vrijeme. Samo da što prije naprave nešto".

Katica Ćelap zaključuje: "Jako dugo čekamo. Očekujem kao i Jelena da će nam naš novi ministar nešto poduzeti". 

A on pak moli mjesec dana mira nakon kojeg će, kaže, iznijeti konkretne korake i brojke. Ipak, neki strahuju da bi obnovu mogao poremetiti ukrajinsko-ruski rat.

"Ovo što se sada desilo u svijetu, smatram da će u jednom dijelu usporiti obnovu, da neće više ići tim tempom", misli Stoprd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ministar Medved umiruje navodeći da ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje. Ne bi je, kažu, trebalo ugroziti ni to što je potpredsjednik Vlade i član Stožera za obnovu pod istragom.

Boris Milošević smatra kako nije kriv, da nema kazneno pravne odgovornosti. A što se tiče drugog djela odgovornosti, političke, zaključuje, sve u svoje vrijeme.

Ipak, vrijeme je napokon došlo i za obitelj Likević. Trebali bi dobiti novu zidanu kuću.

"Napokon! Malo smo bili, ne malo nego dugo smo bili u neizvjesnosti, nismo vjerovali da će to početi uskoro, ali eto, krenulo je. I evo, sretni smo, uzbuđeni da napokon to kreće i do zime da će biti gotovo", kaže nam Katica Likević.

Iz kontejnera bi do kraja mjeseca, poručuje Medved, trebali iseliti oni s manjim stupnjem oštećenja, a ovo će proljeće obećava, cijela Banovina postati veliko gradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo