Bolnica u Blatu /

Pala je odluka: nova dječja bolnica bit će u nikad dovršenoj sveučilišnoj bolnici - RTL otkriva kad kreće gradnja i kad će primiti prve male pacijente

Na mjestu nikad dovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu trebala bi niknuti nova dječja nacionalna bolnica. Tako je ministar zdravstva odustao od ideja svojih prethodnika da se bolnica za najmlađe gradi na istoku grada

5.2.2018.
19:00
VOYO logo

Čekaonica, operacijska dvorana, laboratorij - trebala je imati sve, no nikad završena Sveučilišna bolnica danas izgleda ovako.

„Danas je ovo ruglo najveće ruglo Grada Zagreba da ne govorimo i države jer ovo što se dogodilo od jedne najveće investicije u povijesti, istina bila je socijalistička pa malo svi kažemo šta nas briga za to, ali ovu investiciju nismo u stanju napraviti što smo onda napravili.“, kaže arhitekt Niko Gamulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izvrsne lokacije, mogle su ovdje biti sve bolnice, kaže arhitekt Niko Gamulin, koji je radio na prvim urbanističkim planovima za bolnicu. Kao i drugi građani - ostao je razočaran.

Za svaki komad betona i za svaki komad stakla, Zagrepčani su godinama izdvajali 1,5 posto od svoje plaće. No, danas je zagrada Sveučilišne bolnice u potpunosti uništena i opasna po život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi život želi joj dati ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji ovdje planira smjestiti novu  nacionalnu dječju bolnicu. Što bi sve trebala imati, odlučuje Povjerenstvo, čiji je jedan od članova i još aktualni ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

„Kada struka odluči što će tamo biti, koliko kreveta, koliko čega tada se to daje u ruke arhitektima kao projektni zadatak i oni tada planiraju bolnicu. I ovo što je jako važno ovo se sve može raditi paralelno i radi se paralelno.“, kaže Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Nakon što se pripremi dokumentacija, raspisat će se međunarodni natječaj. Do kraja godine zatražit će se i financiranje iz EU fondova.

„Tu bolnicu treba napraviti tako da što manje podsjeća na bolnicu. ....ako budem imao ikakvog utjecaja na to da ćemo u projektantni tim uključiti i djecu.“, kaže Bahtijarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prvo treba napraviti analizu dal je ovo uopće moguće adaptirat za neku bolnicu ili bilo šta, drugo to nitko nije napravio u zadnjih 20 godina, aprošlo je 30 godina od ovoga i ovo izgleda kao najrupevnij objekt kao da su bombe padale iz rata.“, rekao je arhitekt Gamulin.

Padala su i pusta obećanja o novoj dječjoj bolnici - na koju najmlađi pacijenti čekaju - desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo