Pajtić „brani” Vojvodinu

Pokrajinski parlament usvaja Deklaraciju o zaštiti prava Vojvodine

6.4.2013.
21:37
VOYO logo

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će pokrajinski parlament u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer "velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju".

- To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države - naveo je Pajtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da sadašnja republička vlast "mora imati snage da podnese teret pogubne politike na Kosovu devedesetih godina" i da "mora steći snage da donese teške, ali dalekosežne odluke".

- Ali, Vojvodina ne sme biti poligon na kojem će se iskaliti bes i frustracija zbog iznuđenih i nepopularnih poteza. Skupština Vojvodine neće pristati na to da se Vojvodina i prava njenih građana svedu na neku neobaveznu formu, poput nevladine oprganizacije, lovačkog ili ribolovačkog društva - naveo je Pajtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da Vojvodina istovremeno daje punu podršku republičkoj vlasti da se jasno opredeli za evropski put Srbije, pre svega zato što u Evropi postoji "dobar običaj da se interesi i prava građana štite, a ustavne i zakonske norme - poštuju".

Vojvođanski premijer je naveo da je nedavno, "mimo ustavnih garancija", smanjen okvir na osnovu koga se opredeljuje minimum finansijskih sredstava za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i dodao da je republička vlada protivustavnom odlukom, bez konsultacija s pokrajinskim organima, počela na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Masovno se vrše smene rukovodećih ljudi i članova upravnih odbora u značajnim državnim institucijama pre isteka mandata, bez zakonske osnove i bilo kakvog obrazloženja. Imenuju se stranački podobni kadrovi uz nepoštovanje mišljenja pokrajinske i lokalne administracije, eksperata odgovarajućih struka i sindikalnih organizacija - naveo je predsednik Vlade Vojvodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike