'DA NASTAVI NORMALNO FUNKCIONIRATI' / Plenković: 'Uputio sam prijedlog Milanoviću o produljenju mandata ravnatelja SOA-e'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici Vlade dotaknuo se podataka o inflaciji te najavio da ide u Vukovar na obilježavanje Dana grada

3.5.2024.
8:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otkrio je da je uputio prijedlog predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću o daljnjem produljenju mandata ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću. Dotaknuo se podataka o inflaciji te najavio da ide u Vukovar na obilježavanje Dana grada.

Na početku se prisjetio 29. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima, koja je, kako kaže, obilježena dostojanstveno. "Obljetnicu smo upotpunili prvim preletom tri Rafalea. Dva su obletjela cijelu kontinentalnu Hrvatsku, a jedan je letio nad obalom, od Istre sve do Dubrovnika. Tako smo pokazali hrvatskim građanima novu sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Inflacija nije pojela rast plaća'

Komentirajući praznik rada, po tko zna koji put pohvalio se rastom plaća za javne i državne službenike i rastom prosječne plaće u HDZ-ovom mandatu.

"U našem mandatu u zadnjih 8 godina, prosječna plaća povećana je za 67 posto, odnosno praktički 500 eura. I podsjetnik na netočnu tezu opozicije, da je inflacija pojela rast plaća. To nije točno. Plaće su rasle višestruke brže od cijena", tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su unatoč inflaciji, plaće u HDZ-ovu mandatu realno porasle 30 posto, a osvrnuo se i na nove podatke Državnog zavoda za statistiku.

Image
UŽIVO /

Nova runda pregovora! Penava: 'Razgovara se na sve strane', Plenković: 'Trebat će nam još par dana'

Image
UŽIVO /

Nova runda pregovora! Penava: 'Razgovara se na sve strane', Plenković: 'Trebat će nam još par dana'

"Prve procjene inflacije za travanj iznose 3,7 posto, što znači da bilježimo kontinuirani trend pada inflacije budući da je ovo najniža stopa od rujna 2021. Dakle, praktički u nešto manje od tri godine, to je druga najniža stopa inflacije", istaknuo je pa podsjetio da je Vlada ograničila cijene struje, plina, naftnih derivata i potrošačke košarice. Tvrdi da u zadnjih 12 mjeseci veću stopu inflacije imaju Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru za Dan grada

Govorio je i o posjetu Bruxellesu i godišnjoj konferenciji o proračunu EU. "Naglasili smo da mi kroz novi proračun, koji reflektira političke prioritete, želimo i konkurentniju otporniju i sigurniju Europu", dodao je.

Dodao je da će danas posjetiti Vukovar povodom dana grada, pa otkrio daljnje planove oko ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam uputio prijedlog predsjedniku Republike o daljnjem produljenu mandata ravnatelju SOA-e Danijelu Markiću kako bi mogla nastaviti dalje funkcionirati i nakon 6. svibnja", zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Casino teorije i žetončići, bombardiranje mozgova i veto igrači: Kakve to veze ima s rukama u Saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo