VELIKA TRAGEDIJA /

Zastave na Jadroliniji na pola koplja, na Lošinju tri dana žalosti. Vlada izrazila sućut obiteljima stradalih

Image

Danas će na liniji voziti zamjenski brod Vladimir Nazor, ali samo do otoka Premuda

12.8.2024.
8:38
VOYO logo
  • Strašna nesreća dogodila se u nedjelju oko 15 sati i 30 minuta u trajektnom pristaništu u Malom Lošinju.
  • Došlo je do pada ulazne rampe trajekta Lastovo koja je prikliještila mornare Jadrolinije. Poginula su tri mornara
  • Na mjesto nesreće odmah je stigla policija i Hitna pomoć, ali nesretnim mornarima nije bilo spasa. Riječ je o trajektu koji je trebao u 16 sati isploviti prema Zadru.
Image
GOLEMA TUGA /

Jutro nakon nezapamćene tragedije: Brod Lastovo i dalje pod policijskim trakama, vide se tragovi krvi

Image
GOLEMA TUGA /

Jutro nakon nezapamćene tragedije: Brod Lastovo i dalje pod policijskim trakama, vide se tragovi krvi

14.49

DORH se oglasio vezano za nesreću: "Zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, uz policijske službenike Policijske uprave primorsko-goranske, inspektora za zaštitu na radu i predstavnike Lučke kapetanije, proveo očevid u trajektnoj luci u Malom Lošinju vezano za nesreću koja se dogodila jučer oko 15:10 sati, u kojoj su smrtno stradala trojica djelatnika Jadrolinije, a jedan je pretrpio teške tjelesne ozljede. Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu Lastovo došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, a ispod koje su se u tom trenutku nalazila dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube koji su obavljali pregled rampe. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci će tijekom dana izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće i s istim ciljem zatražiti izvješća drugih nadležnih državnih tijela i službi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.41

Splićanin Leo Jeričević, diplomirani inženjer brodogradnje, tvrdi da je svjedočio incidentu baš na trajektu Lastovo i to sličnom onom koji se dogodio u Malom Lošinju - padu brodske rampe. Zezgoda kojoj se su Jeričević i njegov kolega bili neposredni svjedoci dogodila se u Veloj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam točno koja je bila godina, 2014. ili 2015., ali zasigurno znam da je u pitanju bio zimski mjesec, jer je u Veloj Luci bilo strahovito hladno. Kolega iz Nizozemske i ja smo na Korčulu došli u inspekcijski nadzor i kada se trebalo vratiti u Split, došli smo na pristanište u Veloj Luci. 'Lastovo' je na vrijeme doplovilo s Lastova te se prilikom pristajanja krmom uz obalu dogodila nezgoda jer mislim da je pala krmena rampa (u Malom Lošinju je pala pramčana rampa, op.a.), bez da je ikoga ozljedila, jer nikog nije bilo ispod nje niti u blizini. Mi smo se nalazili u obližnjem kafiću i čuo se strašan udarac, kao da je bomba pala", ispričao je Jeričević. Cijeli tekst pogledajte OVDJE.

14.41

Zastave su na brodovima Jadrolinije na pola koplja, a na Lošinju su proglašena tri dana žalosti. Iz Vladesu izrazili sućut obiteljima preminulih. "U povodu strašne nesreće na trajektu Jadrolinija izražavamo sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u brz oporavak ozlijeđenog člana posade", objavili su iz Vlade na platformi "X".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.34

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver danas je potvrdio da je ozlijeđeni član Jadrolinije stabilno, da je Uprava Jadrolinije u kontaktu s obiteljima i da im ponuđena sva moguća financijska pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav je događaj nezapamćen i svima nam je u interesu da se ovakvi događaji u budućnosti spriječe. S obzirom na to toliki broj linija koje prometuju, naš sustav siguran je za sve putnike", ustvrdio je Bilaver. Nastavio je da će se rezultati istrage znati uskoro te da je svima stalno da se utvrdi točan uzrok ove velike tragedije kako se takvo što nikad ne bi ponovilo.

Komentirao je i starost broda.

"Svi bismo htjeli da su svi brodovi potpuno novi. Međutim, Jadrolinija ima 57 brodova i nije moguće niti je financijski realno da svi budu u potpunosti novi", rekao je. Podsjetimo, trajekt Lastovo čija je rampa poklopila članove Jadrolinije zbog čega su trojica poginula, izgrađen je 1969. godine. Nastavio je da ne bi pogađao je li uzrok nesreće starost broda ili nešto drugo.

O odgovornosti uprave Jadrolinije, rekao je da za utvrđivanje krivnje treba pričekati kraj istrage, a da su svi članovi posade bili iskusni i znali su kako upravljati brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lučka kapetanija redovno obavlja preglede, pa tako i za ovaj broj. Bit će naznačeno kada je objavljen pregled Lastova. Putnici se mogu pouzdati u Jadroliniju i u sve radnike Jadrolinije. Na nama je sada da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa slično u budućnosti ne bi dogodilo", zaključio je.

Istragu o nesreći na trajektu provodi i posebna agencija

12.25 - Nakon stravične nesreće na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju u kojoj su poginula tri člana posade, a četvrti je teško ozlijeđen, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je priopćenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije".

Više pročitajte OVDJE...

Predsjednik Milanović oglasio se povodom tragedije

11.13 - Povodom tragedije oglasio se i predsjednik Zoran Milanović, njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Izražavam svoju sućut obiteljima trojice članova posade broda Lastovo koji su stradali u strašnoj nesreći u Malom Lošinju. Teško ozlijeđenom članu posade želim siguran i brz oporavak. U ovim teškim trenucima za obitelji stradalih, ali i za sve pomorce broda Lastovo koji su ostali bez trojice svojih kolega, najvažnije je pružiti im svu potrebnu podršku i pomoć. A od policije, tužiteljstva i Agencije za istraživanje nesreća u pomorskom prometu očekujem da brzo i transparentno utvrde razloge ove nesreće kako bismo bili sigurni da se tako nešto neće ponoviti. Sigurnost putnika i posade na svim brodovima Jadrolinije mora biti prioritet", napisao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se službena potvrda: Ljudski faktor uzrok nesreći na Lošinju? 

10.50 - Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske komentirao je jutros strašnu nesreću na Malom Lošinju u kojoj je rampa na trajektu Lastovo pala na zaposlenike Jadrolinije pri čemu su tri poginula, dok jedan ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neozbiljno bi bilo davati ikakve izjave i procjene što se dogodilo dok nije završena službena istraga, samo se mogu nadati da će istraga biti fer i korektna i da se neće početi pričati o tome da je za sve kriv ljudski faktor. Rampa na ovakav način ne može pasti zbog ljudskog faktora jer se radi o hidraulici i ne može se dogoditi da to padne 'bum' i da dolje lupi ljude, a da se nije dogodio tehnički faktor", rekao je za Danas.hr Melvan.

Više pročitajte OVDJE...

Vidio tragediju na Lošinju izbliza pa satima sjedio na suncu u šoku

9.40 - Glasnogovornica Jadrolinije za Danas.hr potvrdila je da je jedan član posade broda Lastovo satima nakon tragedije u stanju šoka sjedio na klupici na suncu nedaleko od trajekta. Naime, on je svjedočio iz neposredne blizine nesreći, a prema svjedočanstvima vatrogasaca koje su nam dali u nedjelju, prizori tragedije bili su stravični. Naime, na članove posade pala je višetonska rampa i nije im bilo spasa. Hitna pomoć došla je po njega tek oko 19 sati.

Više pročitajte OVDJE...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadrolinija poslala važnu obavijest: 'Uvodi se zamjenska linija'

10.00 - Ozlijeđeni zaposlenik Jadrolinije stabilno je i pri svijesti prema posljednjim informacijama od kasno sinoć koje su dali iz KBC-a Rijeka. Helikopterom je prevezen u bolnicu te su ozljede kvalificirane kao lakše.

"Nakon provedenih terapijskih mjera, kontrolne obrade i kliničke procjene, možemo potvrditi kako je stanje pacijenta stabilno, te da je izvan živote opasnosti.  U skladu s navedenim, iz intenzivne njege Zavoda  za ortopediju i traumatologiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, pacijent će danas biti premješten na bolnički odjel iste klinike", potvrdili su nam iz KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će ga tijekom dana posjetiti netko iz Uprave Jadrolinije. Predsjednik Uprave David Sopta na putu je s Lošinja u Rijeku.

Danas se nastavlja očevid na mjestu velike tragedije koja se dogodila u nedjelju kada je oko 15.30 sati rampa na trajektu pala i usmrtila tri zaposlenika Jadrolinije. Četvrti je pao u more, u pomoć su mu priskočili vatrogasci koji su bili u svojoj postaji na oko 200 metara od samog trajekta. Izvadili su ga iz mora te je po njega došao helikopter koji ga je prevezao u riječku bolnicu.

Rampa koja je poklopila pomorce sinoć se bez ikakve dizalice, dakle na vlastiti pogon digla. Nitko ne može prići brodu dok očevid ne završi. Devetero članova posade s trajekta dobiva zamjenu, a njima i obiteljima bit će osigurana psihološka i sva druga potrebna pomoć. Predstavnici Uprave krenuli su prema obiteljima stradalih izraziti sućut. Jedan poginuli ima 38 godina, a druga dvojica su 50-godišnjaci.

Image

Linija samo do otoka Premude

8.20 - Jutros iz Jadrolinije obavještavaju da se uvodi zamjenska linija umjesto trajekta Lastovo. "Na državnoj liniji iz Zadra prema Malom Lošnju vozi će brod Vladimir Nazor, ali samo do otoka Premuda - ne i do Malog Lošinja jer izvidi na mjestu nesreće još traju. Očekujemo da će se linija do Malog Lošinja normalizirati do utorka", rekla nam je glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović Mavrinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da će se zamijeniti posada na brodu "Lastovo", a da će zaposlenicima koji su prošli kroz traumatično iskustvo ponuditi psihološku podršku te svaku drugu koja će biti potrebna. Tragedija je sve potresla i Jadrolinija u svojoj povijesti ne pamti ovakvo što.

Inače, trajekt "Lastovo" je ro-ro putnički brod koji je dio Jadrolinijine flote od 1978. godine, a izgrađen je 1969. u Japanu za japanskog naručitelja. Najčešće plovi na linijama splitskog okružja, a ovog je puta bio na dnevnoj liniji Zadar - Mali Lošinj - Zadar. Prema dostupnim informacijama, brod je imao sve potrebne svjedodžbe na snazi, a u studenom je trebao ići na redoviti remont u brodogradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Strašne snimke s mjesta tragedije: Višetonska rampa pala je na mornare

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo