PRIJE 10 GODINA /

Otkriven strašan detalj o brodu Lastovo? 'Ovo nije prvi put. Isto se dogodilo u Veloj Luci'

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Inspektor Leo Jeričević kaže da je tada pala krmena rampa. Na Lošinju je pala pramčana

12.8.2024.
13:57
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Lučki kapetan iz Rijeke Drako Glažer, u čijem je djelokrugu i Mali Lošinj, rekao je da nikad prije nije bilo nesreća s brodom Lastovom s tako strašnim posljedicama kao što je ova na Lošinju gdje je rampa pala i usmrtila tri člana Jadrolinije posade, a jedan je ozlijeđen. Ipak, nije ovo prvi put da se tako nešto događa.

Naime, Splićanin Leo Jeričević, diplomirani inženjer brodogradnje, cijeli dosadašnji radni vijek proveo na moru, kao brodski inspektor i po škverovima diljem svijeta, tvrdi da je svjedočio incidentu baš na trajektu Lastovo i to sličnom onom koji se dogodio u Malom Lošinju - padu brodske rampe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Slobodna Dalmacija, nezgoda kojoj se su Jeričević i njegov kolega bili neposredni svjedoci dogodila se u Veloj Luci.

"Ne znam točno koja je bila godina, 2014. ili 2015., ali zasigurno znam da je u pitanju bio zimski mjesec, jer je u Veloj Luci bilo strahovito hladno. Kolega iz Nizozemske i ja smo na Korčulu došli u inspekcijski nadzor i kada se trebalo vratiti u Split, došli smo na pristanište u Veloj Luci. 'Lastovo' je na vrijeme doplovilo s Lastova te se prilikom pristajanja krmom uz obalu dogodila nezgoda jer mislim da je pala krmena rampa (u Malom Lošinju je pala pramčana rampa, op.a.), bez da je ikoga ozljedila, jer nikog nije bilo ispod nje niti u blizini. Mi smo se nalazili u obližnjem kafiću i čuo se strašan udarac, kao da je bomba pala", ispričao je Jeričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOLEMA TUGA /

Jutro nakon nezapamćene tragedije: Brod Lastovo i dalje pod policijskim trakama, vide se tragovi krvi

Image
GOLEMA TUGA /

Jutro nakon nezapamćene tragedije: Brod Lastovo i dalje pod policijskim trakama, vide se tragovi krvi

Na ukrcaj su čekali sat vremena, kaže da je bilo strašno hladno, pa su se on i kolega odlučili ukrcati na brod, odnosno - ući u salon.

"I u salonu smo bili oko sat vremena, a tada je preko razglasa rečeno da se putnici moraju ukrcati u autobus za Korčulu i Ston, koji je čekao ispred broda, kako bi se preko Neuma vratili u Split, budući tada još nije bilo Pelješkog mosta. Dok smo se kolega i ja spustili do autobusa, jer je bila velika gužva, autobus je otišao, a mi smo ostali noćiti u hotelu u Veloj Luci. Kako su nam rekli, navodno je bio problem s hidraulikom krmene rampe koji se nije mogao brzo riješiti pa je i 'Lastovo' ostalo noćiti u Veloj Luci. Sve bi to trebalo biti zapisano u brodskom dnevniku", istaknuo je.

Inače, na stranicama Jadrolinije piše da je trajekt "Lastovo" jedan od najstarijih brodova u Jadroliniji. Izgrađen je 1969. godine u Japanu, a hrvatska kompanija preuzela ga je 1978., dajući mu novi život i ime 'Partizanka'.Već iste godine, trajekt je preimenovan u 'Lastovo I', a 1998. godine dobiva svoj današnji naziv – 'Lastovo'.

POGLEDAJTE VIDEO Pristižu snimci s mjesta velike tragedije na Lošinju: Tri mornara Jadrolinije poginula su, jedan ozlijeđen

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo