OZBILJNO UPOZORENJE HZJZ-a: / 'Hrvatskoj prijete opasni valovi hladnoće! Ovih uputa se morate pridržavati'

Image
Foto: PIXSELL

Stručnjaci HZJZ-a u prvom redu upozoravaju srčane bolesnike, starije i oboljele od plućnih bolesti da nikako ne izlaze iz kuće kad su temperature najniže.

18.12.2017.
17:07
PIXSELL
VOYO logo

Zbog temperatura koje će u srijedu i četvrtak dosegnuti još nezabilježene minuse Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje s mjerama opreza od hladnih valova koji su opasni za zdravlje ljudi. Najopasnije će biti u četvrtak na području Gospića za koje je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje od umjerene opasnosti od valova hladnoće.

U srijedu se umjerena opasnost očekuje također i u Splitu, a u četvrtak umjerena opasnost prijeti Gospiću Rijeci i Splitu. Stručnjaci HZJZ-a u prvom redu upozoravaju srčane bolesnike, starije i oboljele od plućnih bolesti da nikako ne izlaze iz kuće u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature najniže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladoća može naštetiti zdravlju

Hladnoća na brojne načine može štetiti zdravlju, osobito kod kroničnih bolesnika, a kod svih ostalih može izazvati smrzotine koje najprije zahvaćaju nos, uši i prste. U HZJZ-u kažu da odjeća za vrlo hladne dane mora biti otporna na vlagu i vjetar, a svakako treba nositi kapu, šal i rukavice. Ako nekoga tijekom boravka vani uhvati drhtavica, to je znak da se treba vratiti u zatvoreni prostor. Ne smiju se izvoditi ni aktivnosti koje izazivaju umaranje i ubrzano disanje.

Preporučuju se topli napici, a savjetuje izbjegavanje alkohola i kofeina. Važno je znati da starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući. U hladnim mjesecima, savjetuju stručnjaci, često budite u kontaktu sa starijim članovima obitelji, koji uz sebe uvijek moraju imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

IZLAZAK RANO UJUTRO – IZBJEGAVAJTE

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OBVEZNI KAPA, ŠAL I RUKAVICE

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NEMOJTE DUGO BITI NA OTVORENOM

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOPLI NAPICI I TERMOSTAT

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BUDITE U KONTAKTU SA SVOJIM STARIJIMA

Starije osobe su sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona. Za jakih hladnoća povećava se broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo