Reporter RTL-a Goran Latković iz Londona / 'Ozbiljne optužbe za izručenje': Odluka ključna za Todorićevu sudbinu bit će objavljena uskoro

Image
Foto: Pixell

Visoki sud u Londonu odlučuje hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane za pravom na žalbu na izručenje Hrvatskoj

25.10.2018.
14:00
Pixell
VOYO logo

Razvoj situacije u Londonu prati reptorter RTL-a Goran Latković. 

Visoki sud u Londonu na ročištu koje je počelo u 11.30 sati po hrvatskom  vremenu trebao bi donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić je ušao na sporedni ulaz u sud. S njim su i supruga Vesna te odvjetnici James Hines i Cherie Blair. 

15:46 Nisam sretan što je sutkinja miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku, rekao je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:28 Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga.

15:21 Sudac nije prihvatio prvi argument tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:19 Sutkinja Arbuthnot se više puta osvrtala na pitanje hoće li i kad biti samo suđenje, jer to jest važno za uhidbeni nalog.

15:14 Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada se propituje samo članak 12a, objasnio je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:10 Sudac objašnjava okolnosti i odluku iz travnja s prvostupanjskog suda.

15:09 Kreće čitanje odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:08  Vratio se i sudac Ouseley.

15.01 Publika se vratila u sudnicu. Stigao je i Ivica Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 Nakon što je i tužiteljstvo iznijelo svoje argumente, sudac se povukao. Odluka će biti objavljena u 15.05 po hrvatskom vremenu. 

12:50 "Kada bi istraga bila dovoljan razlog za izručenje, pola članka 12 u Europskom uhidbenom nalogu ne bi bilo potrebno", rekao je Hines navodeći odluke i presedane u nekim slučajevima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:05 Sudac je rekao Todorićevu odvjetniku: "Ovdje je jasno da se radi o ozbiljnim optužbama za pronevjeru. A te su optužbe dovoljno ozbiljne za izručenje."

Hines je nastavio s izlaganjem i rekao da se pita hoće li optužba biti poštena odobri li se Todoriću izručenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:55 Ročište je počelo. Todorićev odvjetnik James Hines sucu objašnjava kako je prvo saslušanje bilo u travnju, a da istraga i dalje traje i da joj nema kraja. I da bi Todorić, da je u Hrvatskoj, cijelo vrijeme trebao biti u zatvoru. Smatraju duljinu istrage glavnim argumentom za njegov žalbeni postupak. Ponudili su da Todorić svjedoči videolinkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivica Toodrić će sa obranom danas pokušati uvjeriti sud da mu odobri zahtjev na žalbu. Dva su moguća scenarija – da mu sud odbije zahtjev te u tom slučaju kreće postupak izručenja koji može trajati do 10 dana. 

Sudac može odlučiti i da mu dozvoljava zahtjev za žalbu pa kreće novi proces i tome se zasigurno Ivica Todorić nada. Taj proces može trajati mjesecima ako ne i godinu dana, koliko Ivica Todorić može uvjeravati sud da ga ne izrči Hrvatskoj. Ovo je Todorićeva posljednja šansa da ostane u Velikoj Britaniji. Sudac odluku može donijeti danas, sutra, ili čak slijedeći tjedan", rekao je reporter RTL-a Goran Latković prije ulaska u sudnicu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati i godinu dana, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje. Taj proces počinje odmah i mogao bi trajati 10-ak dana. 

Reporter Goran Latković čuo se s Ivicom Todorićem putem SMS poruka. Todorić kaže da ne zna kakva će biti odluka, da je u Londonu pravni sustav neovisan, da je pravna država uspostavljena stoljećima te da pravosuđe nije podložno nikakvim političkim pritiscima ili korupciji. "Siguran sam da će sud donijet pravednu odluku", poručio je Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixell/RTL

Goran Latković iz Londona

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Imaju nove dokaze

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

U srpnju mu je odbijena žalba

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Gotovo godinu dana Todorić je u Londonu

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo