šef liječničke komore / Ovršena kninska bolnica, Luetić smiruje situaciju: 'Pacijenti se ne trebaju bojati, bit će zbrinuti'

Luetić kaže kako liječnici često moraju biti i knjigovodstveni servis, umjesto da obavljaju svoju zadaću

21.9.2019.
18:48
VOYO logo

Prijetnje su se obistinile: zbog duga manjeg od milijun kuna prema veledrogeriji Medika - ovršena je kninska Opća bolnica.

I tu vjerojatno nije kraj. Dugovi za isporučene, a neplaćene lijekove veledrogerijama narasli na ukupno 2 cijela 6 milijardi kuna pa za svoje račune strahuju bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima čije najstarije fakture nisu plaćene tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostujući u RTL-u Danas rekao je da je riječ o dugovima pod navodnicima. 

''Bolnice su isporučile zdravstvenu uslugu pacijentima, one su ispunile cilj svoga postojanja.  Generiraju dugove jer je sustav postavljen tako da su cijene koje HZZO plaća za usluge znatno podcijenjene'', kaže Luetić koji kaže da odgovor o podmirenju duga leži na relaciji HZZO - županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić kaže da će, s obzirom da je HZZO u plusu, vjerojatno biti prvi podmireni najstariji dugovi.

Predsjednik HLK ističe da je većina hrvatskih bolnica u sličnoj situaciji kao kninska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni dobivaju limite koji su bazirani na nekim povijesnim limitima, a dužni su isporučiti zdravstvenu uslugu. Ovo treba gledati na razini cijelog sustava, očito je da ovako financijski postavljen sustav nije održiv", zaključuje Luetić. 

Upitan što točno znači da je bolnica ovršena, predsjednik HLK kaže kako se nada da neće doći do nikakvog poremećaja u pružanju zdravstvenih usluga te ponavlja kako je sam ministar Kujundžić rekao da će problem ovrha biti ubrzo riješen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Knina rekao je kako kninskoj bolnici gravitira 50 do 60 tisuća ljudi kojima prijeti da ostanu bez zdravstvene skrbi. Luetić vjeruje kako se to neće dogoditi.

''Pacijenti će biti zbrinuti, oni se ne trebaju bojati. I ministar je rekao da je došlo do privremenog zastoja u financiranju bolnice Knin. U Hrvatskoj imamo dokumente koji jasno kazuju što trebamo napraviti - akreditaciju bolnica, kategorizaciju, racionalizaciju u smislu odjela, a to se iz raznih razloga, političkih, ne čini. Strategija i nacionalni plan postoje, ali se ne provode", kaže Luetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li liječnici osjetiti blokadu računa bolnice, Luetić se nada da se to neće dogoditi te ističe da su liječnic u vrlo teškoj situaciji.

''S jedne strane moraju brinuti o interesu pacijenta, liječiti ga po pravilima struke, a s druge strane uprava bolnice upozorava na financijski dio poslovanja. Liječnici bi se trebali brinuti samo o medicini, ali često moramo biti i knjigovodstveni servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako onda riješiti problem duga bolnica koji već premašuje 2 milijarde kuna?

''Jedno rješenje je poštivanje strategija, a drugo objedinjavanje nabave, tu bi se sigurno postigle uštede na skupim lijekovima gdje bi se Hrvatska mogla povezati sa srodnim srednjeeuropskim zemlja pa jeftinije nabavljati te lijekove i u broju nezdravstvenih radnika u sustavu, gdje smo daleko iznad prosjeka zapadnoeuropskih zemalja", zaključuje Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo