Ovrha se ne bi smjela provoditi na osobama koje ostaju bez krova nad glavom

5.4.2014.
15:13
VOYO logo

Na pitanje novinara gdje vidi najvažnije promjene u Ustavu, Josipović je izdvojio jačanje temeljnih ljudskih prava, pitanje ustroja lokalne i regionalne samouprave, segment trodiobe vlasti.

"Politički, odnosno izborni sustav u RH gdje mislim da bi trebalo razmotriti takav sustav ili drugačiji sustav koji bi jačao odgovornost izabranih zastupnika u Saboru, ali i na lokalnoj i regionalnoj razini prema biračima, odgovornost i kontakt."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od važnijih tema su položaj Ustavnog suda i izbor sudaca, kaže Josipović. "Mislim na bolju profilaciju njegove nadležnosti. Mislim da danas pred Ustavni sud dolazi previše predmeta koji bi trebali biti pred redovnim sudovima, a Ustavnom sudu dati dodatnu snagu za najvažnija pitanja, posebice kad je riječ o zaštiti ljudskih prava," rekao je predsjednik.

Govoreći o preporukama za smanjenje siromaštva i dužničke krize koje je izložio prije godinu dana na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu, Josipović je poručio kako je na tom području dosta učinjeno, ali bi volio da se neka važna pitanja još jednom razmotre, kao što su ovrhe i ograničavanje visina kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno tu apeliram na ovu mjeru koja se odnosi na ograničavanje kamate do visine glavnice, to je iznimno važno, ali isto tako one mjere koje se odnose na ograničavanje ovrhe kad je riječ o socijalno ugroženim osobama koje nakon ovrhe nemaju kamo."

Josipović kaže kako je i tek djelomično prihvaćen prijedlog socijalnih samoposluga ili darivanja hranu pred istekom roka u velikim trgovačkim centrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje tu i neki problemi, posebno kod velikih lanaca, kojima se nažalost zbog poreznog sustava više isplati baciti robu kojoj ističe rok trajanja, a koja je upotrebljiva, nego donirati siromašnima. Mislim da tu ima prostora za popravljanje i da bi mjera mogla biti ojačana poreznom motivacijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo