DZS JE U KRIVU? / Ovogodišnja božićna trpeza bit će skuplja od one lani: Usporedili smo cijene osnovnih namirnica i ostali šokirani

Vrećica s najosnovnijim namirnicama dvadesetak kuna je skuplja u odnosu na vrijeme prije godinu dana.

14.12.2021.
20:56
VOYO logo

Poskupljenjima nema kraja, a kako se bliže božićni blagdani, kada se i troši više, Ivan Vrdoljak otkrio je koliko će nam biti skuplja božićna trpeza. 

Kaže naime da je vrećica s najosnovnijim namirnicama dvadesetak kuna skuplja u odnosu na vrijeme prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračunali smo to detaljno proučivši kataloge nekoliko trgovačkih lanaca iz prosinca 2020., i tadašnje cijene usporedili s današnjim. Ako zanemarite povremene blagdanske akcije, prije godinu dana kilogram bijelog kruha plaćali ste 7 kuna, isto toliko i mlijeko. Paket jaja srednje veličine stajao je 12 kuna, baš kao i litra ulja. Maslac je bio 21, a pola kilograma kave oko 33 kune. Pile ste plaćali oko 23. 

Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje

Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje


Dakle, košaricu s ovim najosnovnijim namirnicama prije godinu dana platili ste 115, a danas 134 kune, odnosno 19 kuna skuplje. Razlika bi, naravno, bila i puno veća da u taj šoping dodamo i blagdanske delicije.

Državni zavod za statistiku kaže da je hrana u Hrvatskoj u prosjeku poskupjela za oko 3 i pol posto u odnosu na lani, a godišnja inflacija ubrzava i još je veća. Potrošačke cijene u listopadu su bile 3,8 posto više u odnosu na godinu prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, istraživanje Hrvatske narodne banke otkriva kako potrošači, dakle kupci, prema subjektivnom doživljaju smatraju da su cijene skočile puno više i to čak više i od 24 posto. To u stvarnosti i odgovara ovim poskupljenjima hrane koja smo i sami izračunali.

Kada govorimo o onome što nas tek čeka, uvijek se volimo uspoređivati sa Zapadom. Pa evo onda i podatak da su u studenom Sjedinjene Američke Države zabilježile rekordno visoku inflaciju od gotovo 7 posto što je najveći godišnji rast cijena u proteklih 40-ak godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo