OVOG TJEDNA STIŽE NAM REKORDAN BROJ DOZA CJEPIVA: / Počinje ubrzano cijepljenje Hrvata, u planu su i punktovi za cijepljenje

Image

Sljedeći tjedan stiže rekordna pošiljka cjepiva, pa bi se konačno trebalo obrzati cijepljenje

14.2.2021.
9:42
VOYO logo

Nakon problema u isporuci, u Hrvatsku sljedeći tjedan treba stići rekordnih 71.325 doza cjepiva, više nego ukupno u posljednjih mjesec dana, tako da će se od ponedjeljka početi svakodnevno cijepiti veći broj građana i moguće je da bi se u samo jednom tjednu moglo cijepiti više od 70.000 građana, piše Jutarnji list.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao je da u ponedjeljak stiže 18.525 doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, u utorak 16.800 doza Modernina cjepiva i potom još 36.000 doza cjepiva AstraZenece - Oxfordskog cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKE ZEMLJE DALEKO SU BOLJE SUZBILE VIRUS, ZNANSTVENICI KAŽU DA SU TE KULTURE 'ČVRŠĆE': /

Istraživanje otkrilo koje su im zajedničke značajke

Image
NEKE ZEMLJE DALEKO SU BOLJE SUZBILE VIRUS, ZNANSTVENICI KAŽU DA SU TE KULTURE 'ČVRŠĆE': /

Istraživanje otkrilo koje su im zajedničke značajke

Punktovi za cijepljenje

Cijepljenje u Hrvatskoj bi se trebalo značajno ubrzati i djelomično bi trebali proraditi "punktovi za cijepljenje" ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli u svojim ambulantama procijepiti tako velik broj pacijenata.

"Upravo radim listu svojih starijih i teško bolesnih pacijenata za cijepljenje za ponedjeljak. Nastojim da oni najranjiviji budu prvi na redu, a to su, između ostalih, i onkološki pacijenti, koji su ponekad i mlađe dobi, ali životno ugroženi ako dobiju covid-19. Naime, upravo su stručnost i iskustvo liječnika obiteljske medicine u formiranju liste za cijepljenje vrlo važni", kaže obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo, potpredsjednica Hrvatske liječničke komore za obiteljsku medicinu, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod uvjetom da stigne dovoljno cjepiva, Krolo ističe da dobra organizacija cijepljenja omogućava da se u kratkom vremenu cijepi veći broj građana te da su u Splitu već formirani punktovi koji će proraditi kad stigne veći broj doza. Liste za cijepljenje formirat će liječnici obiteljske medicine.

15.000 doza za Zagreb?

U Zagrebu će se, čini se, dio od 12 formiranih punktova za potrebe masovnijeg cijepljenja, otvoriti tek 22. veljače. Početak druge faze cijepljenja u Zagrebu predviđen je tek za tjedan dana, a najveći zagrebački dom zdravlja, DZ Centar, ima u pripremi pet punktova. Iako se još ne zna koliko će od 72.000 doza cjepiva stići u Zagreb, Jutarnji list piše kako će to najvjerojatnije biti oko 15.000 doza, od kojih će se samo dio koristiti za docjepljivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispostavilo se da je podjela cjepiva ovisno o broju stanovnika upravo za glavni grad neprimjerena jer tu živi najviše starijih od 65 godina i kroničnih pacijenata, a najviše je i zdravstvenih djelatnika. S obzirom na to da se druga doza AstraZenecina cjepiva daje nakon osam do 12 tjedana, za ta dva ili tri mjeseca prvom dozom moći će se cijepiti velik broj građana , a i nadoknadili bi se zaostaci u cijepljenju iz siječnja i prve polovice veljače.

Ministar zdravstva Vili Beroš obavijestio da će sljedećeg tjedna proraditi i dodatna platforma za prijavu građana za cijepljenje, www.cijepise.hr koja će biti povezana sa županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo