Ovo je Vlada premijera Zorana Milanovića

Sve su to ljudi koje smo upoznali tijekom SDP-ovog oporbenog mandata i postoji velika vjerojatnost da će upravo oni činiti Milanovićevu vladu.

5.12.2011.
3:54
VOYO logo

Nakon Jadranke Kosor, predsjednik Vlade postaje još jedan diplomac Pravnog fakulteta – Zoran Milanović. Šef SDP-a najavio je da u njegovoj Vladi neće biti pretjeranih iznenađenja, no dileme još uvijek postoje.

Po svemu sudeći, glavni oslonac će mu biti potpredsjednici Vlade: za gospodarstvo Radimir Čačić, za socijalu i društvene djelatnosti Milanka Opačić i za vanjske i unutarnje poslove Neven Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačiću skoro sve, samo zaštita prava radnika ne

Ovaj posljednji bi trebao biti desna ruka nove ministrice vanjskih poslova i europskih integracija HNS-ove Vesne Pusić. A Čačić glasi za čovjeka kojega se ne želi blizu sektora rada, ali i za onoga koji bi zemlju trebao izvući iz krize, pa će osim funkcije ministra gospodarstva pod kontrolom držati nekoliko različitih resora – od gospodarstva, preko financija i graditeljstva do ministarstva koje je dosad vodio Božidar Kalmeta, mora, prometa i infrastrukture.

Bivšim Kalmetinim ministarstvom trebao bi upravljati Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, dok se za sektor graditeljstva spominje još jedan HNS-ovac, osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. On je u "kombinaciji" i za Ministarstvo poljoprivrede, gdje mu konkurira SDP-ova Dragica Zgrebec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek neugodni pravosuđe i financije

Izvjesno je da bi financije, koje su smatrane "prirodnim sektorom" Slavka Linića, ipak mogle pripasti nekome drugom: spominjali su se Mato Crkvenac, Gordan Maras i Branko Grčić.

Grčića se, doduše, vidi i kao novog ministra regionalnog razvoja, a u tom resoru mu konkurira koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamen spoticanja, poput financija, jest i pravosuđe – Kukuriku koalicija navodno je snubila sutkinju Iku Šarić, no ona se pokazala nezainteresiranom. Stoga je u igri za to mjesto opet Ingrid Antičević Marinović, koja ne izaziva pretjerano oduševljenje.

Ostojići

Zanimljivo, nova Vlada bi trebala imati tri Ostojića: Ministarstvo unutarnjih poslova pripast će bivšem ravnatelju policije Ranku Ostojiću. Ministarstvo zdravstva Rajku Ostojiću, a ministarstvo turizma Veljku Ostojiću iz IDS-a, nekadašnjem doministru turizma u mandatu Pave Župan Rusković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo branitelja sigurno pripada Anti Kotromanoviću, a zaštita okoliša, za koju se nagađa da će se izdvojiti iz ministarstva graditeljstva, trebala bi pripasti Mireli Holy.

Flego otpao?

Kao novi ministar uprave spominje se Arsen Bauk, a obrane Mirando Mrsić. U sektoru obrazovanja, za koji se kao i u slučaju Linića dugo vjerovalo da pripada Gvozdenu Flegi, također će najvjerojatnije doći do alternacije. Kao konkurent se profilirao Neven Budak s Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesno je i Ministarstvo kulture, gdje HNS-ovoj Andrei Zlatar Nenad Stazićkonkurira SDP-ovac .

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo