blagdanske tradicije / Ovih dana će se pripremati, ali i bacati više hrane nego ikad, a police socijalnih samoposluga zjapit će prazne

Bliže se blagdani, puno će se hrane kupovati, pripremati, ali nažalost i baciti. Europska unija na godinu baci i do 88 milijuna tona hrane, dok je hrvatski udio težak preko 400 tisuća tona. U isto vrijeme police socijalnih samoposluga često su prazne

15.12.2017.
18:44
VOYO logo

Bacamo više od tisuću tona hrane na dan, a sve je više onih kojima su socijalne samoposluge način preživljavanja.

"Ljudima svaka sitnica puno znači i velika je stvar u ovoj teškoj situaciji", tvrdi Renata, korisnica socijalne samoposluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj djeluje 30-ak socijalnih samoposluga, a doniranu hranu svojim starijim i nemoćnijim korisnicama nose i do kućnih vrata.

"Meni to puno znači, pa da najbogatijem, a ne onome tko nema", Anka, korisnica socijalne samoposluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukidanja PDV na doniranu hranu prošle su dvije godine. Trgovački centari doniraju više mesa, mliječnih prizvoda i druge robe koja je pred istekom roka trajanja ali neke namirnice uvijek manjkaju.

"Hrana koju nam koricnici često traže, a radi se otrajnoj hrani, mislimo na ulje, brašno, riža, šećer. To su namirnice koje nikad ne doću pred istek roka upotrebe i nemamo ih priliku dobiti", Tina Debeljak, voditeljica socijalnog dućana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve što dobiju uvijek brzo podijele. Prepreka doniranju u Hrvatskoj je mnogo od manjka poreznih poticaja i slabog korištenja europskih fondova do lošeg informiranja potrošača o hrani.

"U Hrvatskoj se oznaka najbolje upotrijebiti do tretira kao oznaka upotijebiti do,a razlika je velika. Upotijebiti do se stavlja na lako kvarljive namirnice, a ovo drugo su riža tjestenina i druge namirnice koje se mogu dugo nakon isteka roka konzumirati", Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donirati bi trebali svi.

Potrebno im je sve od voća, povrća i trajnih namirnica, a bacenje hrane loša je navika u gotovo svim kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onih kojima je potrebna ima mnogo - 20 posto građana u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo