'nema tko se nije odazvao' / Ovi Hrvati su svima pokazali koliko je važno boriti se za svoja uvjerenja: Sve su sami napravili, a na kraju priredili i veliku feštu

'Svake subote kad bi završili radovi, feštalo se, ilo, pilo, pekli janjci. Bili smo tako složni, plemeniti ka nikad u životu', kaže Mate Škomrlj, mještanin Ramljana

21.9.2023.
9:06
VOYO logo

Mještani Ramljane, mjesta u Zagori u zaleđu Splita, svima su pokazali koliko je važno boriti se za svoja uvjerenja. Odlučili su obnoviti Vodice, izvor vode u mjestu do kojeg se prije nekoliko mjeseci nije moglo ni pristupiti. Sami su skupili donacije i na kraju sve radove odradili sami.

"U biti nema tko se nije odazvao. A za priloge kuća je davala po 100, 500 i tisuću eura. Da bi se svake subote kad bi završili ti radovi feštalo, ilo, pilo, pekli janjci. Odnosno bili smo tako složni, plemeniti ka nikad u životu. Pa smo doveli i rasvjetu tako da kad dođeš ti ka da si u gradu, tako je lipo i divota", kazao je za RTL Danas mještanin Mate Škomrlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako nećemo sami, neće nitko'

Raskrčili su sve, stavili nove ploče, uredili jednu pristupnu cestu, doveli i rasvjetu. Ostatak ekipe koja je radila na obnovi izvora i danas je bio u poslu. Ovaj put su pomagali prijatelju u uređenju kuće.

"Ovako smo to pokrenuli i sad se sastajemo. Idemo prijateljski, svagdje nešto radimo, pomažemo di god kome što treba mi idemo volonterski, ne naplaćujemo nikome ništa", kazao je Frane Baković iz Solina, koji je rodom iz Ramljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Splićanin Mijo Prkić je rekao: "U nas je uvik bilo' ako nećemo sami, neće nitko'. Tako kako se kaže 'ako gazda hoće zapaliti kuću, onda će doći cilo selo se grijat', što će mu gasiti kad je on već to odlučio."

'Sačuvali smo da ne propadne'

Kada su radovi bili gotovi, mještani Ramljana su priredili i veliku feštu kod izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja mi je da se to ne komercijalizira previše, ali svaki čovjek je dobrododošao, putnik namjernik. I čovjek dobre volje, zašto ne. Ono je naše, ali je od cilog svita, to je javno dobro", naglasio je Ante Škomrlj, još jedan Splićanin ramljanskih korijena.

Za sve njih koji su rodom iz ovog malog sela, taj izvor značio je život. I još, kažu, nisu gotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sačuvali smo da ne propadne, ali kad bi se moglo dodati iz nekih fondova da se dodaju sredstva mi ćemo to svojim radom", rekao je Ante Filipović iz Kaštel Gomilice.

POGLEDAJTE VIDEO: Malo mjesto u Zagori konačno dočekalo pitku vodu. Zalijevaju se vrtovi, mještani nazdravljaju: 'Cijeli život čekam'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo