BANDIĆEVE EGZIBICIJE / Ovako izgleda najskuplji javni zahod u posljednjih deset godina: 'Za taj novac izgradi se kuća!'

Image
Foto: vijesti.hr

'Kada sam tražio troškovnik, bio je nebulozno visok, s visokim cijenama i pojediničnim cijenama'

24.10.2019.
7:00
vijesti.hr
VOYO logo

Ovih dana u Zagrebu će se konačno otvoriti ono što svi Zagrepčani s nestrpljenjem očekuju. Najskuplji javni zahod u gradu. Pardon, najskuplji zahod napravljen u posljednjih deset godina, nakon onog u Dubravi.

Kućica od pet kvadrata na Krešimirovom trgu, koja je po troškovniku trebala koštati nevjerojatnih 40 tisuća eura je gotova, spremne su i dvije zahodske školjke čija je montaža stajala 15 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je WC u dječjem parku na zagrebačkom Krešimircu trebao biti otvoren 23. listopada, saznao je Večernji list od djelatnika Zrinjevca. Oni su marljivo dovršavali radove na kućici od pet kvadrata, koji su prvotno trebali koštati 40 tisuća eura - cijena koja šokira svakog građanina.

"Koliko ja znam, do sad nije bio otvoren nikada i čula sam priču da je u njega uloženo puno novaca i oduvijek sam se pitala zašto je toliko koštao jer smatram da se za taj novac se može napraviti kuća", kaže Marina iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli smo pogledati kako izgleda WC školjka 25 puta skuplja od one koju možete kupiti u trgovini, no mogli smo jedino proviriti kroz prozore. Zanimljivo je da se kroz prozore kućice može vidjeti tko obavlja nuždu i točno koju nuždu obavlja. A čini se i da su u samoj kućici zahodske školjke samo za djecu. Inače, rekonstrukcija ovog javnog WC-a koštala je kao i garsonijera na rubnom dijelu grada.

Prijedlog cijene rekonstrukcije glamuroznog WC-a Zrinjevac je dostavio Vijeću gradske četvrti Donji grad. Prema troškovniku, primjerice, demontaža i postavljanje dvije nove WC školjke košta više od 14 tisuća kuna po komadu, a završno čišćenje 13 i pol tisuća kuna. Sve bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam tražio troškovnik, bio je nebulozno visok, s visokim cijenama i pojediničnim cijenama. Kad se to preračunalo na kvadraturu tog WC-a ispada deset tisuća eura po metru kvadratnom", kazao je Robert Faber, vijećnik gradske četvrti Donji grad.

Gradska četvrt to je, prilično logično, odbila platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga je rečeno da će to Zrinjevac preuzeti na svoj trošak, a u međuvremenu je bio cijelo vrijeme zatvoren. Čak su u međuvremenu i ponovno razmontirali WC školjke da bi se ponovno vraćale, tako da više ne možemo ni pratiti što se to radi", pojasnio je Faber.

Zagreb je otprije znan kao grad skupih zahoda, pa ovaj nije najskuplji WC u Zagrebu. Dva montažna WC-a na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec koštali su više od 11 tisuća eura po kvadratu. Sa stručnjakom smo provjerili koliko se inače naplaćuju ovakvi radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačkom gradonačelniku, nećete vjerovati, ništa nije sporno.

"Opet podcjenjujete gradonačelnika, nisam šef nabave. Podcjenjujete me. Razgovarate s gradonačelnikom Grada Zagreba. Mlada damo to nije moj posao. Ja sam vizionar. Ne vodim ja nabavu niti u nju interveniram", odgovorio nam je gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su na kraju koštali radovi na javnom WC-u u parku upitali smo i Holding i Zrinjevac, no odgovor nismo dobili.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo