Sljedeći tjedan nove oborine /

Ovako danas izgleda Dicmo: Voda se povlači, no vatrogasci su imali pune ruke posla

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najgore su prošli stanovnici Općine Dicmo koji su se borili cijeli dan s lopatama, vrećama i metlama. Zbog obilne kiše poplavile su im kuće

6.12.2021.
9:10
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Splitske ulice u nedjelju bile su pod bujicama vode zbog obilnih oborina. U sat vremena palo je u prosjeku četrdesetak litara kiše po četvornom metru. Splićane je zatekla i tuča, a vodena bujica blokirala je centar. Najkritičnije je u Dalmatinskoj zagori gdje je voda prodrla u kuće, podrume i štale.

Najgore su prošli stanovnici Općine Dicmo koji su se borili cijeli dan s lopatama, vrećama i metlama. Zbog obilne kiše poplavile su im kuće, a pojedina sela su ostala odsječena. Ogorčeni su na Hrvatske vode zbog slivnih voda. Srećom voda se jutros počela povlačiti, no prije tog prouzročila je mnoštvo problema. Vatrogasci su naime od sinoć na terenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Općina Dicmo nakon poplava: Voda se srećom povlači

Image

Općina Dicmo nakon poplava: Voda se srećom povlači

Vatrogasci su imali pune ruke posla

Javna vatrogasna postrojba Split je tako od 8 sati i 30 minuta ispumpavala vodu iz strojarnice hotela u Ulici Ivana Pavla 2, a nakon 9 sati i 15 minuta odazvali su se na više poziva – zbog poplave u Mosećkoj ulici, slijevanja vode u dvorište i kuću u Spinutskoj ulici zbog začepljenih šahti, te zbog poplave u prostoru u Kopilici, ali se po dolasku utvrdilo kako nema potrebe za njihovom intervencijom, piše Slobodna Dalmacija

U 13 sati i 20 minuta bili su i na tehničkoj intervenciji zbog prometne nesreće na staroj Solinskoj cesti prema Klisu, gdje ipak nije bila potrebna njihova intervencija, već je DVD Solin ostao na mjestu događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navečer, oko 23 sata, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Split pomagali su u transportu pacijenta KBC-a Firule. Veliki posao napravili su i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grada Splita jer su u 8 sati i 10 minuta morali ukloniti stablo koje je palo na prometnicu u Ulici Marjanska strana. U 9 sati i 15 minuta tri pripadnika DVD-a Split s jednim vozilom spasili automobil i vozača iz poplavljene prometnice u Ulici sedam Kaštela.

Treća ekipa DVD Split već je u 9 sati i 30 minuta ispumpavala vodu iz poslovnog prostora u Svačićevoj ulici. 

Sljedeći tjedan nove oborine

Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim stranicama objavilo je kako su poplavljeni bili podrumski stanovi i podrumi na područjima naselja: Dujmovača, Sv. Kajo, Kopilica i Konjsko.

"Poplavljeni su kolnici u Ulici Sedam Kaštela i Vukovarskoj ulici u Splitu te Dioklecijanovi podrumi. Dojavljeni su i manji odroni na cestama u naseljima Sv.Kajo, Srinjine, Kočinje brdo i Klis", stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić kaže kako se očekuje smirivanje vremena, ali idući tjedan stižu nove oborine:

"Još pokoji pljusak može pasti na krajnjem jugu. Zapuhat će bura. Ali tu nije kraj oborinama. U drugoj polovici idućeg tjedna stiže nam novi i izraženiji oborinski val."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Dicmo Petar Maretić za RTL Danas je reako kako je upozoravao na ovakve katastrofe: 

"Moram reći, žao mi je s obzirom na ovu situaciju, a s obzirom i na to da sam tu na vlasti tek šest mjeseci, prije tri mjeseca sam sjeo s predstavnicima Hrvatskih voda, upozorio sam ih što će se dogoditi, tako da mi već u proračunu za 2022. pripremamo uređenje toka bujice Suvaja koja je sezonska."

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo