POSKUPLJUJE STRUJA? / Opet se priča o nepopularnom potezu: 'Cijene će se vjerojatno mijenjati'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Hrvatski operator tržišta energije koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku'

20.6.2021.
9:27
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Potrošnja struje u Hrvatkoj se povećava, posebice sada u ljetno vrijeme kada se češće pale klime. Uskoro bi moglo doći i do povećanja računa za struju. Razlog tome nisu cijene energenata već naknade za obnovljive izvore energije kojima se omogućavaju povlaštenim proizvođačima potpore jer koriste obnovljive izvore energije, javlja Dnevnik.hr.

''Cijena će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog ove naknade za obnovljive izvore energije. Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna'', objašnjava za Dnevnik.hr Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU NOVA PRAVILA: /

Uskoro ćete moći kupovati struju i iz drugih zemalja EU-a: 'Računi bi mogli biti niži'

Image
STIŽU NOVA PRAVILA: /

Uskoro ćete moći kupovati struju i iz drugih zemalja EU-a: 'Računi bi mogli biti niži'

Gomilaju gubitke

Hrvatski operator tržišta energije je potvrdio da gomilaju gubitke. Prošle godine su imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog koji su pokrili akumuliranim sredstvima. Povlaštenih proizvođača je sve više, a prihodovna strana je mala.

'Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta'', priopćili su iz HROTE-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina naknade

Vlada na prijedlog resornog ministarstva odlučuje o visini naknade koje poručuje da se situacija prati. Sada su se tržišta stabilizirala, što ide u prilog povećanju prihoda HROTE, pa Ministarstvo ocjenjuje da nema potrebe za povećanjem naknade.

Zbog pandemije se smanjila potrošnja električne energije te je veće prihode od prodaje teže ostvariti. Kurtić upozorava da će građani ako dug budu pokrivali kreditima u konačnici platiti još više. ''Onda će nama naknada za obnovljive izvore ići ne 20 posto gore, nego 30 posto gore'', rekao je za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo