Otvorila se nova, dobro plaćena radna mjesta

Ured premijera izgledat će u budućnosti nešto drugačije: uvodi se još jedno radno mjesto - ono zamjenika savjetnika predsjednika Vlade.

3.1.2014.
18:22
VOYO logo

Mjesto zamjenika savjetnika predsjednika Vlade u Vladi je obrazloženo činjenicom da se ulaskom Hrvatske u EU značajno promijenio način sudjelovanja predsjednika Vlade na sastancima Europskog vijeća kao i metodologija pripreme za te sastanke. Koeficijent novog radnog mjesta iznosit će 3,0, a plaća zamjenika savjetnika kretat će se između devet i 10 tisuća kuna.

Vlada je dala zeleno svjetlo i osnivanju Ureda dobrodošlice u okviru kojega povratnici i useljenici, kao i svi drugi zainteresirani Hrvati izvan Republike Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja. I tu će se uvesti novo radno mjesto - voditelja ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Ureda dobrodošlice će imati koeficijent 2,425, što, kada se pomnoži s vrijednošću boda, daje bruto plaću u iznosu nešto manjem od 12.400 kuna.

Je li bilo nužno u ova teška vremena uvesti ova radna mjesta, pitali su novinari nekoliko ministara. Evo što je rekao potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić: Doista zvuči zanimljivo

"Zakon je predvidio, o tome smo zaista pričali, i na užem kabinetu, upravo takav dio u organizacijskoj shemi i po zakonu smo to morali odraditi. A doista zvuči zanimljivo. Ured za dobrodošlicu. Onog trenutka kad se promijeni zakon više neće biti potrebe za takvim radnim mjestom", rekao je Grčić.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić upućuje na ured za Hrvate izvan Hrvatske. Pretpostavlja da će ured biti veza za one koji se žele vratiti u Hrvatsku. A očekuje li korist od takvog ureda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Ne znam na koji način će oni funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo, ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro", istaknula je Pusić.

Nova dimenzija

A misli li da se doista netko želi vratiti u Hrvatsku pitali su novinari ministra turizma Darka Lorencina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek ima. Mislim da je i to jedna nova dimenzija, kojoj do sada nismo pridavali veliku pažnju. Imamo zemlje sličnih veličina i sličnih povijesti, poput Hrvatske. Mislim da to može samo pospješiti. Svakako imamo jako puno uspješnih sunarodnjaka koji širom svijeta imaju dobre i poslovne karijere. To sigurno može biti samo jedna stvar koja će pridonijeti da se netko od njih odluči vratiti u Hrvatsku ili dio svog posla premjesti ovdje", naglasio je Lorencin.

Osnivanje novog ureda komentirao je i ministar Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je ovaj Ured potreban, ali inače se slažem da možda nije vrijeme za širenje administracije. Ali uvijek ima iznimaka. Iznimka je upravo ovaj ured", rekao je Ostojić.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo