OTVORENO PISMO U CIJENJENOM FRANCUSKOM LISTU 'LIBERATION': / Svjetski uglednici traže smjenu ministra Hasanbegovića

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Francuski dnevni list lijeve provenijencije Liberation, kojeg je 1973.

24.5.2016.
15:50
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Liberation u svome pismu Hasanbegovića opisuje kao apologeta kolaboracionističkog ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata ističući njegove revizionističke stavove prema povijesnim događajima.

Image
HASANBEGOVIĆ ODBACIO OPTUŽBE: /

Nikada nisam bio apologet ustaškog režima ni član HOP-a

Image
HASANBEGOVIĆ ODBACIO OPTUŽBE: /

Nikada nisam bio apologet ustaškog režima ni član HOP-a

'Hrvatska Vlada ne drži do europskih vrijednosti'

"Unatoč svome članstvu u Europskoj uniji, Zagreb odstupa od nekih temeljnih zajedničkih vrijednosti. Ulazak Hrvatske u EU trebao je biti orijentir u procesu demokratske tranzicije za zemlju koja je imala burnu prošlost u 20. stoljeću. Iako bi morala poštivati i promicati temeljne vrijednosti demokracije, koje su jamstvo stabilnosti i mira u Europi, sadašnja hrvatska Vlada očito ne drži do toga", oštro se zaključuje u pismu koje je objavio Liberation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se samog Hasanbegovića tiče, francuski list, među ostalim, spominje kako je on 1996. objavio dva članka hvaleći u njima političke ideje Ante Pavelića i umanjujući zločine počinjene u NDH. Također podsjeća i na njegovu izjavu da je antifašizam 'šuplji pojam'.

Image
Foto: screenshot

Izabran za ministra po ideološkom ključu

Hasanbegović je, piše dalje Liberation, iskoristio poslijeratne komunističke zločine kako bi njima diskreditirao antifašističku borbu. A na mjesto ministra kulture nije izabran zbog svoje stručnosti nego prema ideološkom ključu, zaključuje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, Liberation nabraja sve Hasanbegovićeve kontroverzne poteze otkako je stupio na ministarsku dužnost.

Zbog svega toga, pokrenuta je peticiju za njegovu smjenu koju je do sada potpisalo i nekoliko svjetski uglednih imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticiju potpisali i jedan nobelovac te oskarovac

Među njima se zasad ističu francuski pisac i intelektualac Alain Finkelkraut, talijanski književnik i nobelovac Dario Fo, talijanski marksistički sociolog Antonio Negri, bosanskohercegovački redatelj i oskarovac Danis Tanović, nizozemsko-američka sociologinja Saskia Sassen, bivša kanadska premijerka Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos te niz drugih.

Peticiju je potpisala i hrvatska glumica Urša Raukar te aktivist za ljudska prava Mario Mažić. Imena svih koji su do sada potpisali peticiju možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo