pravi hrvatski biser / Otočić Baljenac s kamenom suhozidnom čipkom uskoro dolazi pred komisiju UNESCO-a

Vodimo vas na jedan od tisuću hrvatskih bisera. Otok čipke. Otok koji svojim kilometarskim suhozidom plijeni svjetsku pozornost i traži zaštitu pod okriljem UNESCO-a. O vrijednoj ostavštini težaka više u prilogu

25.12.2016.
19:37
VOYO logo

Kamena poljska kućica, bunja ili kujica - ukras je na kamenoj suhozidnoj čipki otočića Baljenca koje će kao djelo vrijednih ruku generacija težaka otoka Kaprija uskoro i pred komisiju UNESCO-a.

"Radi se o prijavi umijeća gradnje u suho. Toga ima u vrlo različitim formama i najvažniji je kriterij da je to nešto čemu se umijeće sačuvalo i znanje se prakticira i dan-danas", kaže etnolog Jadran Kale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenaseljeni otočić vlasništvo je mještana Kaprija, otoka iz šibenskog arhipelaga, a kamenu čipku su mukotrpnim krčenjem 'vezle' uglavnom Kaprijanke dok su njihovi muževi odlazili na ribarenje. 

"Naši preci su krčili godinama i godinama, generacijama i generacijama da bi uhvatili malo škrte zemlje u kojoj su sadili vinovu lozu, smokve i oskoruše, poneka kruška mala i tako. Od toga su ljudi, od te zemlje gradili vinograde i od toga živjeli", kaže Mladen iz Kaprija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suhozidi nastali kao deponij viška kamena, ali su služili i kao staze za kretanje po otoku dugom oko 830 metara. 

Na otočiću, koji ima površinu od 12 hektara i koji se u krug cijeli može prijeći za samo 20 minuta, izgrađena su čak 23 kilometra suhozida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladenov otac zadnji je imao vinograd na Baljencu, prije nego je otočić prije 40-ak godina postao lovište naseljeno divljim zečevima. Zečevi su uništili vinograde, a lovci sada ruše i devastiraju suhozide. Krajnji je trenutak da otok, kojega preuzimaju i borovi zaštiti kao kulturni krajolik.

"Kao kulturni krajolik on bi nudio sutra mogućnosti da ljudi koji budu prijavili ovo za kultivaciju iznova uberu agrookolišni poticaj i iduće godine kreće s isplatom poticaja za popravak i izgradnju suhozida", dodaje Kale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticaji za obnovu suhozida i poljoprivrednih kultura zainteresirali su Kaprijane.

"Bilo bi idealno da se ponovno kultivira otok i da ponovno niknu vinogradi i smokve, ali bi bilo i brendiranje proizvoda itekakakvo prepoznatljivo za budućnost", Meri Krnić, voditeljica Lokalne akcijske grupe More 249.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon primoštenskog Bucavca čarobni prizor Baljenca možda bude druga fotografija koja će se u sjedištu Ujedinjenih naroda izložiti kao jedinstveni spomenik umijeća i truda dalmatinskih težaka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo