OTKUD JE STIGAO METEORIT KOJI JE EKSPLODIRAO IZNAD HRVATSKE? / 'Kraj jednog grada ušao je u atmosferu; 'Ostaci? Vrijedni su, ali...'

Image
Foto: Screenshot: Facebook

Astronom Korado Korlević kaže kako je meteorit koji je danas eksplodirao u atmosferi iznad Hrvatske bio neuobičajeno brz, a eksplozija iznimno snažna

28.2.2020.
22:36
Screenshot: Facebook
VOYO logo

Danas je na 30 kilometara iznad Hrvatske eksplodirao meteorit. Bljesak i dim su se vidjeli od Italije do Zagreba, a deseci poziva uspaničenih građana stigli su iz Pazina, Krapine, Siska i Šibenika zbog grmljavine koja se u tom trenutku čula. No, još se ne zna gdje je meteorit pao, a u potragu za njim je krenuo i HGSS.

“Imali smo jednu konkretniju informaciju s područja Svete Nedelje, i tamo je upućena ekipa HGSS, oni su pretražili teren s dronovima, s termokamerama ali zasad nisu ništa našli”, otkrio je načelnik sektora 112, Davor Spevec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE, NISTE ČULI PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA ZBOG AVIONA: /

Iznad Hrvatske eksplodirao meteor, dijelovi se raspršili od Istre do Zagreba

Image
NE, NISTE ČULI PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA ZBOG AVIONA: /

Iznad Hrvatske eksplodirao meteor, dijelovi se raspršili od Istre do Zagreba

Rijetka pojava s još rjeđom brzinom

Astronom Boris Štromar pretpostavio je kako nema ostataka meteorita, iako bi oni bili jako vrijedni. Njegov kolega Korado Korlević je u svojoj zvjezdarnici u Višnjanu otkrio sve što treba znati o tom fenomenu znanom i kao superbolid.

“Superbolidi su u stvari rijetki. Ovo što je bilo danas u jutarnjim satima u zapadnoj Hrvatskoj je nešto što se svakih desetak godina događa. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko - brzina tog tijela. Uspjeli smo u međuvremenu dobiti snimke koje su ljudi napravili i objekt je puno brži nego što smo očekivali. I eksplozija koja je proizvela onaj zvuk i seizmičke zapise je bila toliko jaka da je, u principu, uništila objekt. Očekivani pad meteorita na granici između Hrvatske i Slovenije, u ovom slučaju, otpada. U narednih nekoliko dana padat će prašina koja je nastala u toj ekploziji. I, naravno, znat ćemo puno više kada se bude analiziralo seizmičke zapise”, rekao je Korlević za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci poznati za nekoliko mjeseci

Jedino što se o meteoritu zna jest da je u atmosferu ušao kod Ogulina i kretao se u pravcu Zagreba te da se vjerojatno pretvorio u 20 ili 30 kilograma prašine koja će polako pasti na tlo. Nada se kako u budućnosti neće biti većih, a time i opasnijih meteorita, a ovako mali se kod nas pojavljuju otprilike svakih deset godina, a "u Rusiji je to gotovo svaki tjedan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog specifične brzine stručnjaci pretpostavljaju da je meteorit otpao s kometa, no ne mogu izračunati udaljenost. Korlević je rekao kako će za otkrivanje nekih detalja o objektu biti potrebni mjeseci. No, prvi će podaci biti poznati već za tjedan dana, a detaljan analiza superbolida iznad Hrvatske će biti dio znanstvenog članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo