Otkriveno koliko je plaćeno za papin povratak u Vatikan

Nakon što je papa Benedikt XVI.

7.6.2011.
16:44
VOYO logo

''Trošak posebnog papinskog leta, koji je samo djelomično bio charter let, iznosio je oko 70.000 kuna s obzirom na to da je zrakoplov Airbus na povratku iz Rima upotrijebljen u redovitom prometu, i to za prijevoz sedamdesetak putnika koji su u Rimu čekali na prijevoz do Splita i Zagreba zbog kvara na drugom zrakoplovu (Dash 8- Q400) Croatia Airlinesa. Pritom je tehnička pratnja (aviomehaničari) s papinskog leta iskorištena za popravak zrakoplova Dash 8-Q400, što je omogućilo povratak zrakoplova Dash 8-Q400 u Zagreb iste noći'', stoji u odgovoru iz Croatia Airlinesa na upit Danas.hr-a o troškovima papinog povratka u Vatikan.

Jednako tako doznajemo i da bi ukupan trošak papinog leta, bez spomenutih putnika iz Rima, iznosio oko 100.000 kuna, koliko iznose realni troškovi preleta ovog tipa zrakoplova (Airbus 320) do Rima i natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vadili sjedala iz zrakoplova zbog pape

Mediji su već objavili da je papa prilikom povratka u zrakoplovu imao catering, vrhunska vina te posebno izrađen pribor za jelo i posebne kristalne čaše. No, iz CA ističu da je troškove cateringa sponzorirao i osigurao zagrebački hotel Westin. Nadalje se dodaje da je tijekom prethodna tri posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj troškove izrade posebnog posuđa i pribora za jelo pokrila tvrtka Desler. Četvrto papino putovanje u svom zrakoplovu Croatia Airlines iskoristio je kako bi se opremanje zrakoplova pružilo domaćim proizvođačima, samoborskoj tvrtki Kristal (čaše) i tvornici Kordun iz Karlovca (pribor za jelo), koji su takvo sponzorstvo prihvatili.

160 milijuna kuna minusa

Kad je riječ o rekonfiguraciji, odnosno preuređenju putničke kabine, iz Croatia Airlinesa poručili su nam da je izvađen jedino prvi red putničkih sjedala koja se koriste na redovitim letovima, kako bi se dobio veći prostor za Svetog Oca i najužu pratnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svih rasprava o vrlo visokim troškovima organizacije boravka Benedikta XVI., treba spomenuti ni da državnom gubitašu Croatia Airlinesu sigurno neće lako pasti dodatni troškovi. Podsjetimo, prošlu godinu ta je tvrtka zaključila s gotovo 160 milijuna kuna minusa.

Ukupnom trošku treba pridodati i nemalu cijenu pratnje dvaju hrvatskih MIG-ova. Oni su najprije u subotu sačekali papin zrakoplov i dopratili ga do Plesa, da bi ga potom u nedjelju pratili do talijanskog zračnog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj

Vezani članci:

arti-201106060050006 arti-201106060425006 arti-201106040038006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo