dronom smo snimili dokaze / Otkrivamo: Zagreb potencijalno opasnim otpadom prepunio pročistač pa ga odlaže na cestu! Sve smo snimili dronom!

Kako je deponiranje u Međimurje zaustavljeno, Zagrebački pročistač više nema gdje primati otpad, pa su ga počeli odlagati na ceste u istočnom dijelu Zagreba

15.2.2018.
19:15
VOYO logo

Nakon što smo prije dva mjeseca otkrili kako se mulj zagrebačkog pročistača otpadnih voda nelegalno odlaže na međimurskim poljima, danas otkrivamo novi skandal! 

Kako je deponiranje u Međimurje zaustavljeno, Zagrebački pročistač više nema gdje primati otpad, pa su ga počeli odlagati na pristupne ceste u istočnom dijelu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristupna cesta u zagrebačkim otpadnim vodama trebala bi služiti za prolaz, a ne za odlaganje mulja iz pročistača.  

Ovdje se ne trude čak niti prikriti što rade. Mulj se već vidi s pristupne cete, a prema mojim informacijama u pročistaču ga ima oko 10 tisuća tona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve se to nalazi dva kilometra zračne linije od prvih kuća.

"Ne bi trebalo da se smjede, tu ima puno djece i naseljenika i starih i svašta tuek imade. Nek to Bandić pravi kod sebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jel vas ljuti to da taj mulj sad imate bizu kuće?

"Ljuti me, kako me ne bi ljutilo, gledao sam to na televiziji samo nisam obraćao pažnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pročistač dolaze sve otpadne vode iz domaćinstava, industrije, bolnica - kada se one pročiste ostaje mulj koji se trenutno skladišti na ovom mjestu u zagrebačkim otpadnim vodama. Jutros smo snimili bager kako odlaže taj mulj na spomenutu pristupnu cestu. Zašto je to tako? Više nemaju mjesta na skladištu i pucaju po šavovima! Sve je krenulo još prije dva mjeseca.

1. prosinca 2017. prvi smo objavili kako se taj mulj nelegalno odvozi na Međimurska polja. Tvrtka Girk Kalun iz Drniša imala je potpisan ugovor s gradom Zagrebom za odvoz i zbrinjavanje mulja. Trebali su ga spaliti u Drnišu, ali dobar dio su nelegalno odvezli u Međimuruje. Za posao s gradom trebali su zaraditi 50 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. prosinca ostali su bez dozvole za gospodarenjem otpadom pa više nisu mogli nastaviti odvoziti taj mulj. Našu priču potvrdila je i inspekcija ministarstva zaštite okoliša koja je kaznila tvrtku zbog nelegalnog odvoženja mulja sa 150 tisuća kuna i s po 50 tisuća kuna za svaku od tri odgovorne osobe. Kažnjeni su podnijeli žalbe pa se cijela priča sada nalazi na Prekršajnom sudu u Kninu. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo