presudni dani za koncern / Analiza RTL-a Danas: evo kada bi Vladin plan za Agrokor mogao zaživjeti

Od trenutka kada je izglasan Lex Agrokor, a Todorić podnio zahtjev za njegovim aktiviranjem, traju spekulacije o tome tko će biti Vladin čovjek u Agrokoru

8.4.2017.
18:40
VOYO logo

Dobavljači ne skrivaju da su na rubu - od danas više u Konzum ne idu ni Kraš čokolade, ni Cedevita ni brojni drugi proizvodi. S druge strane bijesni su i na političare i na bankare.

Smatraju da oni jedini održavaju Agrokor na životu i nadaju se da će im Vladin povjerenik sljedeći tjedan jamčiti će isplatu njihovih potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-u Danas smo analizirali kada će Vladin plan uistinu zaživjeti.

Zasad je napravljen prvi korak - prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave Agrokor je podnio trgovačkom sudu, o čemu je sud obavijestio Vladu. U roku od dva radna dana, dakle, u ponedjeljak ili najkasnije utorak, Ministarstvo gospodarstva predlaže, a Vlada imenuje izvanrednog povjerenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U roku od dva dana, ne kasnije od polovice idućeg tjedna, sud donosi rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave.

Krajem idućeg tjedna trebalo bi se dogoditi ono što desetke tisuća Agrokorovih zaposlenika najviše zanima - do Velikog petka bi im trebale biti isplaćene plaće, naravno pod uvjetom da su tvrtkama odblokirani računi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan kasnije, do srijede 19. travnja trebalo bi biti imenovano vjerovničko vijeće, svaka zasebna skupina birat će po jednog člana. Onaj tjedan iza toga trebalo bi biti imenovano peteročlano savjetodavno tijelo, što je zadatak ministrice gospodarstva Martine Dalić, u njemu će biti jedan predstavnik radnika, a ostalo osobe s ugledom i stručnim znanjima.

Idući rok koji ima izvanredni povjerenik je mjesec lipanj - 60 dana nakon isteka roka za prijavu, povjerenik je dužan sastaviti tablicu prijavljenih tražbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom idemo na 2018., u roku od 12 mjeseci od otvaranja postupka izvanredne uprave, dakle do travnja dogodine, povjerenik može predložiti namirenje vjerovnika nagodbom, ili produljiti rok za tri mjeseca. U srpnju 2018. cijeli bi postupak izvanredne uprave trebao završiti, pravomoćnim rješenjem o obustavi postupka, provedbom nagodbe ili propašću projekta spašavanja Agrokora.

A drugo ključno pitanje glasi, tko će upravljati kriznim menadžmentom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trenutka kada je izglasan Lex Agrokor, a Ivica Todorić podnio zahtjev za njegovim aktiviranjem, traju spekulacije o tome tko će biti Vladin čovjek u Agrokoru.

Antonio Alvarez III., kojeg su vjerovnici imenovali za šefa restrukturiranja, po lex Agrokoru bi trebao biti ispod povjerenika, kao i vjerovničkog vijeća pa je, kako doznajemo, lako moguće da već početkom idućeg tjedna ode iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ime koje se spominjalo na čelu Vladine privremene uprave u Agrokoru je AnteRamljak, konzultant i financijski savjetnik, koji je u vrijeme Milanovićeve Vlade kao čovjek tadašnjeg ministra gospodarstva Radimira Čačića bio u Upravi Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora, a bio je i u Nadzornom odboru HEP-a.

On, navodno, posao nije htio, pa se pojavilo novo ime - Uwe Gregorius, nekadašnji šef Uprave hrvatskog Siemensa i predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Njegov izbor, osim Vlade, kako se doznaje, podržavaju i vjerovnici, odnosno banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo