OTAC MINISTRA BUTKOVIĆA OD DRŽAVE DOBIO 110.000 KUNA: / 'Borim se k'o i svaki drugi privatnik i prelijevam iz šupljeg u prazno'

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Ministar turizma Gari Cappelli prošle je godine odobrio isplatu 110.

4.2.2020.
21:56
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Ocu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, 30. travnja prošle godine je ministar turizma Gari Cappelli odobrio isplatu 110.000 kuna bespovratnih sredstava u sklopu projekta kapitalne pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima. No, ta je odluka sumnjiva zbog dvaju razloga.

Srećko Butković je, naime, komunalnom poduzeću Ivanj iz Novog Vinodolskog dužan ukupno 74.303,09 kuna, zbog neplaćenih računa za odvoz otpada u razdobljima od kolovoza do rujna 2015. te od travnja 2016. do ožujka 2017. Trgovački sud u Rijeci je dvjema presudama naložio Butkoviću starijem da podmiri dug i plati sudske troškove. No, Index doznaje kako on to još nije učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva ovrha od 26.000 kuna je podmirena u cijelosti dana 28. listopada 2019., a dana 30. prosinca 2019. potpisan sporazum o plaćanju ovrhe broj 41/2017 u dvije rate: dana 9. siječnja 2020. uplaćeno je 31.518,79 kuna. Ostatak, zajedno sa kamatama, odvjetničkim i javnobilježničkim troškovima bit će plaćen do 15. veljače 2020.", potvrdio je direktor komunalnog poduzeća Ivanj, Zoran Djak.

Dugove je Srećko Butković stvorio u nekoliko objekata koje je imao u najmu, a među njima je, doznaje se, i kamp Povile, za koji je dobio novac od Ministarstva turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiva bliskost dvojice ministara

Osim dugova, sumnjiva je i bliskost ministara Butkovića i Cappelija. Nebrojeni su sastanci na kojima su sjedili kao gradonačelnici gradova u Primorsko-goranskoj županiji i kao ministri u Vladi Andreja Plenkovića. Zanimljivo je i što su njihova ministarstva smještena na istoj adresi, Prisavlje 14, u popularnoj "Kockici", a imaju i istu telefonsku centralu.

Iz Ministarstva turizma izbjegli su odgovoriti na pitanja poznaje li njihov ministar Cappelli Butkovićeva oca i je li im sporna odluka o dodjeli 110.000 kuna osobi koja ima sudsku obvezu plaćanja dugova. Umjesto toga, osvrnuli su se na program Konkurentnost turističkog gospodarstva. Naveli su kako su prošle godine tako sufinancirali 453 projekta, između ostalog i Butkovićev Obrt za ugostiteljstvo Lucija koji "ima sve potrebne dokumente i udovoljava svim uvjetima za dobivanje bespovratnih sredstava Ministarstva turizma za uređenje kampa Povile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugovanja nisu naznačena

Da bi dobio novac, Srećko Butković je uredno dostavio prijavni obrazac, potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi po osnovi javnih davanja, potvrde o solventnosti i o plaćenoj boravišnoj pristojbi i drugu dokumentaciju. No, iz Ministarstva turizma su poručili kako "u navedenoj dokumentaciji nisu naznačena dugovanja".

Iz ministarstva njegova sina su poručili kako "ministar Oleg Butković nije upoznat s dodjelom navedenih sredstava te ni na koji način nije utjecao na navedenu odluku o dodjeli kapitalne pomoći budući da se ista dodjeljuje po odgovarajućim kriterijima koje propisuje Ministarstvo turizma. Vezano uz dugovanja koja spominjete, ministar Butković se zalaže da se sva dugovanja podmiruju u cijelosti, bilo prema državi ili lokalnoj samoupravi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kap 'vamo, kap 'namo'

I sam Srećko Butković je komentirao isplatu novca koji je dobio. Požalio se kako dijeli sudbinu svih obrtnika, da je bio financijski "kratak", pa nije plaćao račune, već radnike. kaže da ne bi čekao sudske presude da je imao novca, a mogućnost da je dugove otplatio novcem Ministarstva turizma odbacuje, jer je ministarstvo tražilo račune za svaku stavku i novac je morao biti namjenski utrošen na uređenje kampa Povile.

"Ja imam u obrtu dva restorana, dva kafića, to nema veze s poslovanjem kampa. Ne znam spominje li se, ne spominje, sve je pod istim... To je k'o da imate čašu vode i sada koja je kap 'vamo, koja 'namo. Glupo je tvrditi da je to za kamp", rekao je Srećko Butković i dodao da je od ministarstva tražio 400 do 500 tisuća kuna, a dobio 110.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja znam na šta vi ciljate, da mi je sin to, pa je on utjecao. Nije, moj prijatelju, ništa utjecao. Ja se borim ko i svaki drugi privatnik i plivam i prelijevam nekada iz šupljega u prazno", zaključio je Butković stariji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo