OSTOJIĆ: / Hrvatska uvodi nova pravila za prolazak izbjeglica

Image

Novi zahtjev Bruxellesa odnosi se na profiliranje osoba - traži se da potpišu izjavu u kojoj zemlji žele zatražiti azil, kaže tehnički ministar policije Ranko Ostojić.

21.1.2016.
15:40
VOYO logo

Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 600.699 ljudi, istaknuo je ministar unutarnjih poslova u odlasku Ranko Ostojić i dodao kako je još u rujnu rekao da sve ovisi o Njemačkoj a da Hrvatska neće dopustiti da postane hot spot.

"Plan EU-a i svi zajednički napori nakon sastanaka i video konferencija nije dao rezultate. Svi koriste mogućnost da suspendiraju Schengen i slobodu kretanja pa je to napravio i Beč", požalio se Ostojić a prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SELEKCIJA PRIDOŠLICA: /

Sve zemlje balkanske rute uvode stroži režim za migrante

Image
SELEKCIJA PRIDOŠLICA: /

Sve zemlje balkanske rute uvode stroži režim za migrante

Podsjetio je da se dublinska procedura (postupak registracije izbjeglica) mora poduzeti u prvoj zemlji ulaska, a rješenje krize očekivalo se na vanjskoj granici EU-a.

Austrija ograničila broj izbjeglica

"Tomislav Karamarko sada ponavlja da Hrvatska ovisi o tome kako će se ponašati zemlja destinacije. Znamo da je to najvažnije jer je zahtjeva za azilom u Hrvatskoj 20-ak i nešto, a tako je i u Sloveniji i u Mađarskoj. Novi je zahtjev za profiliranjem osoba - traži se da potpišu izjavu u kojoj zemlji žele zatražiti azil. Uz to je Beč, suprotno konvencijama, što i sami ističu, ograničio broj ljudi koje će primiti. Njemačka još nije limitirala prihvat", istaknuo je tehnički ministar policije a prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeglice i dalje stižu

Ostojić je naveo zamjerke: izražavanje namjere o azilu ne bi smjelo biti postavljeno, a izjavu o azilu kasnije nije moguće provjeriti, osim u zemlji iz koje migranti dolaze. Relokacija dogovorena u Bruxellesu za sada se svodi na nekoliko stotina ljudi, a u migrantskom valu nije moguć postupak dublinske procedure.

Od ponoći do 9 sati u Hrvatsku je ušlo 916 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu jutros ih je bilo 17, navodi MUP koji i dalje očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija limitirala broj azilanata i postavila uvjete

Austrijska vlada primat će iz Slovenije samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti koji ne predstavljaju sigurnosni rizik. Limitiran je i broj azilanata - do 2019. primit će ih onoliko koliko odgovara broju od 1,5% ukupnog stanovništva Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike