bez teškoća / Ostojić: 'Ekonomski migranti čine samo 1,6 posto izbjegličkog vala'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Počevši od danas, izbjeglice se vlakom prevoze od Šida do Garčina, 17 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, a zatim autobusima do tranzitnoga centra, gdje se obavlja registracija i pruža humanitarna i zdravstvena pomoć

23.11.2015.
14:54
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u ponedjeljak da prolazak izbjeglica kroz Hrvatsku teče bez teškoća, kako nema problema u vezi sa zaustavljanjem vala ekonomskih migranata koji, po njemu, čine samo 1,6 posto u ukupnom broju osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana prošlo je 6305 osoba, rekao je na konferenciji za novinare u tranzitnome centru u Slavonskome Brodu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dodajući da je izbjegličkom rutom kroz Hrvatsku dosad prošlo 435.635 osoba. Po njegovim riječima, ekonomski migranti čine tek 1,6 posto u ukupnom broju osoba koje pristižu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je rekao da će - zbog radova na podvožnjaku ispod pruge Zagreb-Vinkovci u Slavonskome Brodu - sljedeća dva tjedna prijevoz izbjeglica iz Šida (Srbija) do izbjegličkog centra u Slavonskome Brodu teći po novom režimu. 

Počevši od danas, izbjeglice se vlakom prevoze od Šida do Garčina, 17 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, a zatim autobusima do tranzitnoga centra, gdje se obavlja registracija i pruža humanitarna i zdravstvena pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevoz od Slavonskoga Broda prema Sloveniji ovisit će o dogovoru s tom susjednom zemljom i njezinoj odluci o mjestu na kojem će izbjeglice prelaziti granicu. Ako izbjeglice budu išle u Dobovu, predviđeno je da ih se iz Slavonskog Broda prevozi u Garčin na vlak. U svim ostalim slučajevima prevozit će se autobusima.

Na novinarsko pitanje ministar je objasno što znače pojačane kontrole na granicama Europske unije, što je bila jedna od triju glavnih tema o kojima su ministri vanjskih poslova razgovarali na sastanku održanom u petak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorena je obveza policijskih službenika da obavljaju sustavnu kontrolu svih putovnica. Kako je Hrvatska vanjska granica EU, dolazi do zastoja", rekao je Ostojić i zamolio građane za razumijevanje. Među mjerama o kojima su ministri razgovarali u Bruxellesu je i pojačana kontrola oružja, posebno onog koje je prema službenim evidencijama "neutralizirano", te uvođenje kontrole popisa putnika na zračnim linijama unutar Europske unije. 

Na pitanje novinara o mogućoj jednokratnoj zajedničkoj registraciji izbjeglica na ruti, Ostojić je odgovorio da je praktično moguća, ali nije u skladu s pravilima vezanim za schengenski režim nadzora granica Europske unije, zbog čega nije realno uvođenje takve prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo