Ostali su bez posla, ali nisu htjeli camiti na burzi rada

Ostati bez posla nakon 24 godine staza, a zapravo 30 godina rada, kada se zbroje i one godine neformalnog rada, nije nimalo lako.

8.12.2014.
6:25
VOYO logo

Da ne zeli "camiti" u nezaposlenosti, ekonomistica Maja Stefanovic znala je onog trenutka kada je ostala bez posla u proljece prosle godine. Njen tadasnji poslodavac zbrinjavao je visak radnika, a ona se odlucila prihvatiti odlazak iz poduzeca racunajuci kako ce za koju godinu, mozda, uvjeti biti i losiji.

"Imam 51, 52 godine zivota, na burzi rada sam. Poslovi koji mi se nude, ne odgovaraju mi", prisjetila se u razgovoru za Novi list Stefanovic svog susreta s nezaposlenoscu. Zbrojila je "dva i dva" i odmah odlucila samu sebe zaposliti. Kao pocetni kapital iskoristila je naknadu za vrijeme nezaposlenosti i potporu za samozaposljavanje, otvorila obrt te se bavi savjetovanjem, edukacijom i posredovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlucila je svoje znanje i iskustvo steceno radom u nekoliko velikih poduzeca u podrucju poslovanja s robom siroke potrosnje (FMCG) iskoristiti kako bi sto duze ostala u svijetu rada. Radila je i kao predavac na Konzumovoj akademiji, a znanje steceno dugogodisnjim radom i treninzima prenosila je, pa i danas prenosi, gostujuci kao predavac kako na Ekonomskom fakultetu, tako i privatnim sveucilistima.

"Ja sam u zivotu, pa, osam puta pocinjala iz pocetka. Svaki prelazak na novi posao je novi pocetak, tako i na ovo sada gledam. Imala sam srecu da sam tijekom radnog staza radila na poslovima i u firmama koje su mi osigurale dodatnu edukaciju", kaze Maja Stefanovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutija na stolu

Za razliku od nje, Igoru Pilepicu, unatoc iskustvu na managerskim pozicijama trebalo je malo vise vremena da se prilagodi novoj situaciji. Tri godine je bio bez posla.

Iako je od 16. godine naucio raditi "za sebe", Pilepica je zatekao otkaz za koji kaze da je tipicni filmski – na radnom mjestu docekala ga je kutija u koju je valjalo ubaciti sve osobne stvari i napustiti ured. Bio je menadzer prodaje u jednom madarskom start-up poduzecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavrsio sam ekonomiju, ali ljubav zivota mu je glazba. S dva prijatelja sada ima bandi tu je svoju ljubav pretvorio u posao.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Osam-puta-na-pocetku-Ostali-bez-posla-ali-nisu-htjeli-camiti-na-burzi-rada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo