na markovom trgu / Osobe s invaliditetom prosvjedom traže povećanje naknada

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog činjenice da se uvođenje inkluzivnog dodatka, koji je trebao poboljšati materijalni položaj i olakšati funkcioniranje osoba s invaliditetom, odgađa do 2024. godine, na prosvjedu će se tražiti od Vlade značajno povećanje naknada na osnovi invaliditeta. 'Tražit ćemo maksimalno povećanje, na 5000 kuna, jer plaćamo sve živo, i lijekove, i prehranu, i pomagala, a sad ćemo prema nacrtu Zakona o osobnoj asistenciji morati sufinancirati i tu uslugu'

15.12.2022.
11:27
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Danas će se na Trgu sv. Marka održati prosvjed osoba s invaliditetom i roditelja djece s poteškoćama u razvoju u organizaciji Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena".

Roditelji djece s teškoćama traže hitnu izmjenu predloženog Zakona o osobnoj asistenciji, koji se nalazi na e-savjetovanju, i novo povećanje naknada do donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku , koji bi trebao stupiti na snagu do 2024. godine te žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, koji su prepušteni sami sebi nakon što dijete napuni 8 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici će se okupiti pred zgradom Vlade kako bi upozorili na ugroženost temeljnih prava osoba s invaliditetom, donosi Novi list.

Image
život bez asistenta /

Odvjetnik s invaliditetom kritizirao novi zakon pa poslao poruku: 'Ajde se satima nemoj počešati'

Image
život bez asistenta /

Odvjetnik s invaliditetom kritizirao novi zakon pa poslao poruku: 'Ajde se satima nemoj počešati'

"Tražimo hitni ispravak Zakona o osobnoj asistenciji prije nego što dođe na saborsko čitanje. On ovakav ne smije doći u saborsku proceduru jer je na štetu korisnika", govori Suzana Rešetar, predsjednica Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog činjenice da se uvođenje inkluzivnog dodatka, koji je trebao poboljšati materijalni položaj i olakšati funkcioniranje osoba s invaliditetom, odgađa do 2024. godine, na prosvjedu će se tražiti od Vlade značajno povećanje naknada na osnovi invaliditeta.

"Tražit ćemo maksimalno povećanje, na 5.000 kuna, jer plaćamo sve živo, i lijekove, i prehranu, i pomagala, a sad ćemo prema nacrtu Zakona o osobnoj asistenciji morati sufinancirati i tu uslugu", dodala je Rešetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez društava multiple skleroze Hvatske smatra prijedlog Zakona apsolutno neprihvatljivim. Prvenstveno upozoravaju se život osobe s invaliditetom ne može staviti u stroge okvire već da je potrebna individualna procjena potreba, a dobili su ograničenja broja sati usluga ovisno o tome živi li osoba sama, je li zaposlena ili ne, a da se uopće nije razmišljalo u kakvim uvjetima i u kakvim obiteljima ta osoba živi i može li joj ta obitelj pružiti potrebnu podršku.

Osobe s invaliditetom i roditelji njegovatelji djece s teškoćama u razvoju iz Dalmacije, Slavonije, Rijeke, Križevaca, Karlovca, Pule, Labina, Siska, Petrinje i drugih gradova okupit će se na današnjem prosvjedu na Markovom trgu ,a prosvjed podrške će se u isto vrijeme održati na splitskoj Rivi, navodi se na Facebook stranici udruge Vjeruj i djeluj te pozivaju na zajedničku borbu za svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo