RTL Danas /

Osnovci su jučer slavili kraj škole, njih 300.000. Jedno slavlje uz alkohol izrodilo se u dramu, u liječenje u bolnici

Najgore je prošao 14-godišnjak koji je stigao u vrlo ozbiljnom stanju s oko dva i pol promila alkohola u krvi.

19.6.2021.
22:10
VOYO logo


Oko 300 tisuća osnovnoškolaca jučer je proslavilo kraj školske godine. No, za neke je u Zagrebu moglo završiti kobno.

Zbog prevelike količine alkohola u bolnici u Klaićevoj završilo je šestero maloljetnika. Najgore je prošao 14-godišnjak koji je stigao u vrlo ozbiljnom stanju s oko dva i pol promila alkohola u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je trebala biti zabava, pretvorila se jučer na Jarunu u pravu dramu. Zbog prevelike količine alkohola 14-godišnjak je pao u nesvijest, pa povraćao. Da je popio litru votke u bolnici ne potvrđuju, no dovoljno je reći da je imao 2,5 promila alkohola u krvi. U bolnici je završilo još petero maloljetnika.

"Između 15 i 17 godina, promila je bilo od 1,3 i 2,5 i sva djeca su sada dobro, dio je otpušten dobro", kaže dežurna pedijatrica iz Klinike za dječje bolesti Zagreb Višnja Tokić Pivac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve je moglo i drukčije završiti. Kod 16-godišnjaka, a posebno još mlađih koma se može pojaviti već kod dva promila alkohola u krvi, što je za njih litra i pol piva, ili 8 decilitara vina, i nerijetko završava smrću.

"2,5 promila za dijete od 14 godina je jako puno i može izazvati velika oštećenja.
Ne možemo govoriti tko je kriv krivnja ej podijeljena na svima nam na cijelom društvu", kaže Ivana Portolan Pajić iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo. 

Image
Dr.med. Ivana Portolan Pajić /

Mladi poručuju odraslima: 'Licemjeri ste!' Za RTL.hr o konzumiranju alkohola među mladima piše stručnjakinja iz Gradskog ureda za zdravstvo

Image
Dr.med. Ivana Portolan Pajić /

Mladi poručuju odraslima: 'Licemjeri ste!' Za RTL.hr o konzumiranju alkohola među mladima piše stručnjakinja iz Gradskog ureda za zdravstvo

Obitelj, škola i cijelo društvo. Od kuda krenuti

"Još su premali, ali to je sve od kuće. Mislim da roditelji trebaju obratiti više pažnje. Ne znam vidjet ću, teško je s tinejdžerima", kaže Goran Katić

Prema zadnjim podacima, hrvatski učenici su iznad europskog prosjeka. Čak 90 posto učenika bar jednom u životu je pilo alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42 posto djece od 13 godina i mlađe popilo je bar jednu čašu, a u toj dobi njih 8,1 posto je već doživjelo svoje prvo pijanstvo.

Alkohol je društveno prihvatljiv, i 87 posto učenika kaže da im je vrlo lako dostupan.
U zagrebačkom gradskom uredu za zdravstvo svake godine daju upozorenja. Može li biti zabave bez alkohola, pitali su i djecu, a odgovori su ih iznenadili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poručili su da smo licemjerni, licemjerno smo društvo, osiguravamo dostupnost alkohola, a s druge strane govorimo o njihovoj štetnosti. Mi s alkoholom tugujemo i veselimo se, i zato je važan stav roditelja a to je stop maloljetničkoj konzumaciji alkohola", kaže Portolan Pajić.

Zašto piju - djeca kažu da budu prihvaćeni, zato što svi piju, a alkohol se mora probati, jer gube sram i nesigurnost, ali i zbog pritiska vršnjaka. Ove godine zbog pandemije, ni edukacija po školama nije bila adekvatna.

"S obzirom na broj izolacija, mislim da trebamo biti što dostupniji i prevenirati i takve oblike ponašanja", kaže liječnica školske medicine NZJZ Andrija Štampar Neda Ferenčić Vrban

Jer alkohol koliko god bio dostupan je ovisnost kao i droga i pušenje. A samo jedan gutljaj previše za maloljetnika može biti koban, i neće kao ovaj slučaj s Jaruna završiti bez posljedica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo