razmjeri iseljavanja /

Osječka autobus histerija: Što se točno događa na autobusnom kolodvoru

Image

''Egzuds iz Slavonije.'' ''Dnevno nekoliko autobusa prema Njemačkoj iz Osijeka.'' ''Četiristo ljudi tjedno u autobusima napušta Slavoniju. Potoci suza slavonskih majki na autobusnom kolodvoru...''

15.5.2016.
16:50
VOYO logo

To su samo neki od navoda koja unatrag tri tjedna svakodnevno čitamo u svim nacionalnim medijima. Ponukani tim navodima, SiB.hr je odlučio istražiti je li riječ o histeriji, klasičnom medijskom domino efektu gdje jedan medij objavi popularan članak, a zatim to svi ostali recikliraju, ili je riječ o nečem trećem.

Budući da se u svim prilozima najćešće spominje riječ autobus, logično je bilo probati istinu doznati od onih koji koji upravljaju tim autobusima i znaju kakva je situacija iz prve ruke, stoga smo razgovarali sa trojicom vozača iz Osijeka, Slavonskog Broda i Zagreba, koji su ovim putem htjeli ostati anonimni jer im njihove prijevozničke kuće ne dopuštaju davanje službenih izjava za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se samih autoprijevozničkih kuća tiče, njihovi su komentari uglavnom generički i šturi, te nam kažu kako su ostvarili značajni rast u međunarodnom prometu, ali ne iznose konkretne brojke. Obične ljude ipak više zanima priča iz prve ruke, stoga prenosimo što smo čuli od Ivana, Marija i Josipa (podaci poznati redakciji).

Iz Slavonije međunarodni promet prema Njemačkoj obnaša nekoliko značajnih autobusnih prijevoznika. Najpozantiji su hrvatska podružnica Deutsche Touringa, Čazmatrans i Croatia Bus, a od prošle godine i Panturist, koji je do kraja 2014. godine obnašao prijevoz u kooperaciji sa Čazmatransom i Touringom na liniji Ilok-Dortmund, a od početka 2015. samostalno obnaša liniju Vukovar – Stuttgart. Osim njih tu je i nekoliko manjih privatnika kao što su Herc Tours, Pleša Reisen, Ludwig Reisen i dr. Njihovi autobusi prometuju iz Vukovara, Županje, Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda prema njemačkim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Osijeka su najznačajnije autobusne linije ona u 15 sati koju obnašaju Touring i Čazmatrans, te u 18 sati koju obnaša Panturist. Ove linije prometuju svakodnevno, dok dva puta tjedno, srijedom i subotom Croatia Bus vozi za Berlin i Hamburg u 13:15 sati.

Linije u 15:00h i u 13:15h prometuju duže od desetljeća, dok je Panturistova linija otvorena prošle godine kao dio strateškog usmjeravanja na samostalan međunarodni promet nakon što im je vlasnik postao Deutsche Bahn i u Hrvatsku implementirao svoj IC Bus standard prijevoza. Mimo njih niti jedan novi polazak nije uveden prema Njemačkoj kao što je lažno navedeno u nedavnim napisima.

Cijeli članak pročitajte na portalu SiB.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo