Varga za RTL Danas: / 'Osigurane su sve medicinske potrepštine te nema opasnosti niti za zdravlje migranata niti za lokalno stanovništvo'

Ministar zdravlja Siniša Varga za RTL je potvrdio kako su osigurane sve medicinske potrepštine za izbjeglice koji su prisiljeni ostati na granici, a napomenuo je i kako nema opasnosti za zdravlje migranata niti za lokalno stanovništvo

20.9.2015.
19:02
VOYO logo

Situacija na Harmici se konačno malo popravila jer su nakon 30 sati počeli stizati slovenski autobusi. Dosad je otišlo 200-tinjak izbjeglica, što znači da će ih stotinu na granici provesti još jednu noć, a da prime svu medicinsku pomoć, brinu se liječnici.

Ministar zdravlja Siniša Varga to je potvrdio i za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobivaju li izbjeglice sve što im je potrebno?

Sve je osigurano, zdravstvena stanica je napravljena od strane liječnika hitne medicinske pomoći. Liječnici obiteljske medicine također dolaze te odrađuju svoje šihte. Sve medicinske sestre također odrađuju sve što je potrebno, a isto tako u sklopu doma zdravlja, higijenske-epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo, i sve ostale službe osiguravaju nesmetanu zdravstvenu zaštitu i lokalnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je nekih problema na Bregani. Pozvani su liječnici da dođu na ničiju zemlju na vlastitu odgovornost. Što se sad tamo događa?

Ministarstvo zdravlja mora poštivati državnu granicu, no Crveni križ i civilne udruge mogu intervenirati na tzv. ničijoj zemlji. Svatko odlazi na svoju odgovornost. Predlažem da svakome, tko razmišlja o tome, koordinira s HCK ili direktno s Ministarstvom zdravlja da se direktno ne bi doveo u opasnost. Svakako i tim ljudima treba pomoć, pozivam da svatko pomogne koliko može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste ljudi dosad pomogli, koliko ih je završilo u bolnici ovih dana?

Svi rade jako puno za migrante. Preko 2.5000 usluga je napravljeno od prvog dana njihovog dolaska. Ima naznaka da će biti potrebno još. Mobilizirali smo dodatne liječničke timove iz susjednih županija uz vukovarsko-srijemsku. Nema bojaznosti da će biti ikakvih problema, svi su spremni i osigurane su sve medicinske potrepštine, a nema opasnosti niti za zdravlje migranata niti za lokalno stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo