OSEBUJNI BORIS MIKŠIĆ: / 2005. sam dobio više glasova od Kosor na izborima, a Todorić mi je ostao dužan desetak tisuća dolara

Image

Jedan od najbogatijih Hrvata danas više ne nosi svoje prepoznatljive brkove.

21.12.2017.
20:20
VOYO logo

Kad se 2005. prvi put pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Boris Mikšić, hrvatski poduzetnik s dugogodišnjom adresom u SAD-u, prilično je zainteresirao javnost za sebe. Bogati poduzetnik je kao predsjednički kandidat te godine osvojio respektabilnih 400.000 glasova. 2009. pokušao je još jednom, no te godine s puno manje uspjeha. Okrenuo se tad onome što najbolje zna - biznisu, a politiku, kako se čini, ostavio zauvijek iza sebe. U velikom intervjuu za Tportal, Mikšić je otkrio čime se bavi u posljednje vrijeme, što ga okupira, ali i neke zanimljive crtice iz svojeg privatnog života.

Image
BORIS MIKŠIĆ GRADI NOVU TVORNICU I POSTAJE BROJ 1 U EUROPI: /

'Ovako ja vidim budućnost Hrvatske'

Image
BORIS MIKŠIĆ GRADI NOVU TVORNICU I POSTAJE BROJ 1 U EUROPI: /

'Ovako ja vidim budućnost Hrvatske'

Uskoro otvara novu tvornicu vrijednu 37,5 milijuna kuna

Mikšić trenutačno otvara novu tvornicu u Belom Manastiru, živi na relaciji SAD-Hrvatska. Najviše vremena pak provodi na Floridi, a iako je vlasnik devet kuća, penthousea i dva stana, od svih nekretnina, najdraža mu je klijet i imanje na Banskom brdu iznad Belog Manastira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 11 godina u najvećem gradu Baranje otvorio je tvornicu EcoCortec, u kojoj proizvodi biorazgradivu foliju te foliju za zaštitu od korozije. Pogon je dio njegove američke grupacije Cortec, pod kojom radi deset tvornica s više od 500 radnika i koja godišnje ima oko 100 milijuna dolara (630 milijuna kuna) prihoda, piše Tportal.

Prošlog ponedjeljka je, zajedno s trećom suprugom, američkom Njemicom Ines, položio kamen temeljac za novu tvornicu vrijednu 37,5 milijuna kuna. Oboje su tad pokazali osebujan modni izričaj, pojavivši se odjeveni u crvene sakoe s likom Djeda Mraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je da su plaće njegovih radnika "na razini zagrebačkih, od 6000 do 7000 kuna, ali i da će još rasti". Rekao je i kako mu je želja bila posao pokrenuti u Vukovaru, no kako se na kraju ipak odlučio za Beli Manastir jer je tamo već izgrađena industrijska zona. Tvrdi da je dosad u Hrvatskoj uložio oko 20 milijuna eura. Kad je zaradio svoj prvi milijun dolara, počastio se kabrioletom, engleskim Triumphom TR8, automobil kojeg mu je na kraju uzela bivša supruga u brakorazvodnoj parnici.

Život na relaciji SAD- Hrvatska

Na pitanje koliko je uopće njegovo bogatstvo, Mikšić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom predsjedničke kampanje 2009. objavio sam imovinsku karticu koja je tada bila teška više od milijardu kuna. Danas, osam godina kasnije, ona je daleko vrednija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikšić je otkrio i kako je na američkim predsjedničkim izborima glasao za Hillary Clinton, kojoj ipak zamjera to što se u kampanji nije obraćala radničkoj klasi, dok za američkog predsjednika Donalda Trumpa kaže da je na početku bio jako skeptičan, no sada je zadovoljan nekim njegovim potezima, prije svega, poreznom reformom.

"Ono što je za mene interesantno je smanjivanje poreza. Sad na profit plaćamo oko 40 posto poreza, a najavljenom poreznom reformom plaćat ćemo 20 posto", rekao je uspješni poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Trumpu je dao i poneku kritiku.

Mikšić hvali Trumpovu poreznu reformu

"Prezentacija mu je loša. Reagira na nebitne stvari preko Twittera. To si jedan predsjednik najmoćnije države na svijetu ne bi smio dozvoliti. Obama je bio primjer odlične komunikacije i u svojim govorima i preko društvenih mreža. Trump nema taj politički talent. Dovoljno je reći kako se radi o vlasniku kockarnica. Od njega ne možete očekivati više (smijeh)", mišljenja je Mikšić. Javno je zato, pohvalio hrvatsku predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović ,za koju je ustvrdio da je dobar komunikator. I dalje tvrdi da je na izborima 2005. imao više glasova od tadašnje protukandidatkinje, Jadranke Kosor te da je bio žrtva izborne prijevare HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Radi se o čistoj prevari! Imao sam više glasova od Kosor dok nisu stigli listići iz BiH. Sjećate li se priče o mrtvim glasačima? Čelnik HDZ-a Ivo Sanader i tadašnji predsjednik Stjepan Mesić unaprijed su se dogovorili da će Kosor biti žrtveno janje. Onda se pojavio neki kauboj iz Amerike i pomrsi im planove. Nisu znali što bi (smijeh)", rekao je.

I dalje je mišljenja da je 2005. prevaren na izborima

Ispričao je i zanimljivu priču o poznanstvu s Ivicom Todorićem, koji ga je, dok je on bio počasni generalni konzul Hrvatske u SAD-u, bio zamolio da mu napravi studiju o pozicioniranju Jane na američkom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drage volje smo to napravili, iako me nije nikad informirao o tome što je dalje napravio s tom studijom".

Na pitanje novinara je li studiju napravio besplatno, Mikšić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Poslao sam mu račun. Radilo se o desetak tisuća dolara, ali mi nikad nije platio (smijeh)", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo