PODIJELJENI KIPIĆI / Oscara dobili: Winslet, Penn i Milijunaš s ulice

Image

Indijska priča o milijunašu s ulice osvojila je najviše nagrada, najbolja glumica je Kate Winslet, a najbolji glumac Sean Penn.

23.2.2009.
6:33
VOYO logo

LOS ANGELES - Iako se već nekoliko mjeseci o podjeli ovogodišnjih Oscara govori kao o gotovoj stvari, na dodjeli je ipak bilo iznenađenja. Najneugodnije je doživio veliki povratnik na filmska platna, Mickey Rourke, kojemu je Oscara pred nosom odnio Sean Penn za ulogu u filmu "Milk" u kojemu glumi kalifornijskog aktivista za prava homoseksualaca. No, Penn je u svom govoru pozdravio Rourkea riječima: "Pozdravljam tvoje uzdizanje, ti si mi brat".

Dodjelom je očekivano dominirao indijsko-britanski film "Milijunaš s ulice" koji je pokupio osam nagrada. Proglašen je najboljim filmom, osvojio je Oscara za najboljeg redatelja - Danny Boyle, najbolji adaptirani scenarij - Simon Beaufoy, glazbu - A.R. Rahman, pjesmu - "Jai Ho", koautor A.R. Rahman, kameru - Anthony Dod Mantle, filmsku montažu i za miksanje tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijunaš s ulice" priča je o siromašnom poslužitelju čaja koji se prijavi na kviz kako bi pronašao izgubljenu ljubav.

"Na početku nismo imali novaca ... ničega, osim scenarija ... sve što smo imali ... bila je strast i vjerovanje, a naš film pokazuje da kad imate te dvije stvari, imate sve", rekao je producent filma Christian Colson. Film je gotovo završio na DVD-u, no spasila ga je producentska kuća Fox Searchlite koja ga je lansirala u hollywoodsku orbitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja glumica je Kate Winslet, a nagrađena je za ulogu u filmu "Žena kojoj sam čitao". Primajući nagradu, Winslet je bila vidno uzbuđena i na rubu suza. Rekla je da je od svoje osme godine pred ogledalom vježbala za ovaj trenutak, a bočica šampona joj je bila Oscar.

Kao što se i očekivalo, pokojni Heath Ledger, posthumno je nagrađen Oscarom za sporednu mušku ulogu, za Jockera u posljednjem nastavku serijala o Batmanu "Vitez tame". Nagredu su preuzeli nejgovi roditelji i sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penelope Cruz nagrađena je Oscarom za sporednu žensku ulogu, za svoj nastup u filmu "Vicky Christina Barcelona" Woodya Allena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo