PITANJE ARHIVSKE GRAĐE / Orsat Miljenić: 'Most bi sada htio da podatak da je netko varao suprugu bude dostupan'

Image

Bivši ministar pravosuđa rekao je da bi Mostova uredba o Arhivima mogla sukpo koštati Hrvatsku

20.2.2017.
8:45
VOYO logo

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako bi Hrvatska, u slučaju da Sabor usvoji izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koje je predložio Most, plaćala visoke odštete zbog tužbi Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, piše Novi list.

Most predlaže da javno arhivsko gradivo koje sadržava osobne podatke bude dostupno za korištenje 70 godina nakon nastanka, odnosno 20 godina nakon smrti osobe na koju se odnosi. Osobni podaci su, kako se precizira, "rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život, kaznena djela i prekršaji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rokovi ne bi vrijedili za arhivsko gradivo bivših društveno-političkih organizacija, pravosudnih tijela, tijela unutranjih poslova i sigurnosno-obavještajnih tijela koje je nastalo do 22. prosinca 1990., koje je dostupno bez ograničenja, "osim ako su osobni podaci pribavljeni kršenjem ljudskih prava i temeljnih sloboda i odnose se na osobe koje nisu bile nositelji javnih dužnosti". 

"U komunizmu su javne dužnosti bile i, primjerice, direktor poduzeća, predsjednik općine, glavni urednik novina. I što ako su tajne službe uhođenjem nekog direktora doznale da je on napravio preljub i stavile to u njegov dosje? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most bi sada htio da podatak da je taj čovjek, prije 30 ili 40 godina, varao suprugu bude dostupan, makar to ne može biti javni interes", rekao je Miljenić. "Ako bi ovakva odredba i prošla ocjenu ustavnosti na Ustavnom sudu, siguran sam da ne bi u Strasbourgu i Hrvatska bi u slučaju tužbi morala plaćati visoke odštete", istaknuo je bivši ministar pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo