MIRELA HOLY: / Među izbjeglicama ima i ubačenih terorista? Kako spriječiti napade?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
22.8.2015.
14:12
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

"Ima li Vlada RH Strateški plan i program za izbjeglice i kakav je taj plan? Nužno je hrvatske građane upoznati s tim planom i objasniti im ga. Ako Plan postoji, zašto ga nismo dostavili tijelima EU i tražili nepovratna europska sredstva za ovu svrhu kao što je to učinila susjedna Slovenija", pita u pismu predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Zanima ju i hoće li Vlada pokazati solidarnost s izbjeglicama i provoditi politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama. Ističe kako iz izjava ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića nisu dobili konkretan ni odgovarajući odgovor je li Hrvatska spremna za izbjeglički val, te kakva je politika i plan Vlade spram ovog akutnog problema. "Iz nedavne izjave ministra Ostojića stekli smo dojam da se Vlada sprema na val izbjeglica korištenjem većeg broja 'senzora' koji bi detektirali one koji pokušavaju ući u Hrvatsku, što je varijanta sofisticiranije, ali slične politike 'zida' za izbjeglice poput onog susjedne nam Mađarske", tvrdi Holy.

Koliko je sredstava iz proračuna predviđeno za smještaj izbjeglica?

Premijera Milanovića pita i koliko je sredstava iz državnog proračuna Vlada osigurala za zbrinjavanje izbjeglica, na koji način planira financirati zbrinjavanje izbjeglica i u kojem omjeru, koliko je osigurano smještajnih kapaciteta, odjeće, hrane, lijekova, higijenskih potrepština, kreveta, posteljine, raznog pribora za izbjeglice. Traži i odgovor na pitanje surađuju li hrvatske obavještajne službe sa službama drugih država kako bi na učinkovit način spriječile infiltraciju terorista ubačenih među izbjeglice, te na koji način Vlada planira osigurati sigurnost hrvatskim građanima i spriječiti moguće terorističke činove, razmatraju li se uopće sigurnosni aspekti krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je izbjeglička kriza posljedica ratnih sukoba na području Sirije i drugih država na Bliskom istoku, pa se stoga, smatra, može očekivati i daljnji kontinuirani bijeg velikog broja krizom zahvaćenih ljudi s tog područja, ukoliko se tamo ne osigura mir i stabilnost. S obzirom na činjenicu da je teško očekivati da će se to dogoditi bez međunarodne intervencije pod okriljem UN-a, Milanovića moli i da javnost izvijesti o stavu Vlade prema osiguranju mira i stabilnosti u tom području vojnim sredstvima.

Veliki sigurnosni problem

"Ovakav izbjeglički val je, bez ikakve sumnje, iznimno veliki financijski i logistički izazov za svaku državu, posebice za državu koja se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji poput Hrvatske. Izbjeglička kriza je i veliki sigurnosni problem, o čemu se u Hrvatskoj gotovo uopće ne govori. Među ljudima koji bježe od sigurne smrti i neimaštine zasigurno ima i ubačenih terorista što će se, realno je očekivati, pokazati izuzetno velikim sigurnosnim problemom za cijelu EU, a time i za RH. Stoga Vlada Republike Hrvatske, osim logističke pripreme za prihvat izbjeglica, mora osigurati i visoku sigurnosnu pripremljenost za ulazak mogućih terorista. To bi nam bilo daleko lakše da smo se, poput susjedne Slovenije, bolje pripremili i usvojili Plan za izbjeglice te povukli sredstva iz EU za te namjene", ističe Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveza je Vlade, dodaje, da informira građane i o tome koji su uzroci ove krize te da s drugim državama EU nastoji riješiti njezine uzroke, a ne baviti se sanacijom posljedica. Ističe kako ORaH podupire vojnu intervenciju protiv IS-a u režiji šire međunarodne zajednice, odnosno snaga UN-a, "jer se ništa dugoročno neće riješiti ukoliko ćemo se baviti samo s posljedicama, a ne uzrocima sadašnje krize koja u svojoj pozadini ima energetske i financijske interese".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo