OPTUŽENI ZAPOVJEDNICI BIVŠE JNA: / Nisu osigurali zarobljene branitelje i civile nakon okupacije Vukovara

Image
11.5.2017.
20:14
VOYO logo

Zapovjednik bataljuna vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete tog bataljuna vojne policije, osumnjičeni su da su ratni zločin počinili 19. i 20. studenoga 1991. u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju te u Bogojevu i Srijemskoj Mitrovici u Srbiji.

Nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila

Zločin je počinjen nakon što su snage JNA, Teritorijalne obrane i dobrovoljaca iz Srbije okupirale Vukovar, a civili i pripadnici HV-a i MUP-a koji su bili u skloništima u tvornici Borovu, u zgradama Borovo Commerca i Nove obućare predali se snagama JNA, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada 55-godišnji zapovjednik bataljuna i 50-godišnji zapovjednik 1. čete bili su zaduženi za osiguravanje zarobljenika i njihova prijevoza do logora u Srbiji, ali to nisu učinili iako su znali da pripadnici srpskih postrojba ulaze u krug skloništa Borovo Commerca i Nove obućare kako bi izdvojili zarobljene branitelje i civile koje će zlostavljati ili ubiti.

Okrivljenici se terete i da nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila koja se po njihovoj zapovijedi kretala gradom pješice i u vozilima sve do logora na području Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu spriječili približavanje koloni i njihovo ubijanje i zlostavljanje

Dvojica zapovjednika također se terete da nisu spriječili "bilo kakvo približavanje koloni" pripadnika JNA, Teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljačkih postrojba, izdvajanje zarobljenika iz kolone te njihovo ubijanje i psihičko i fizičko zlostavljanje, zbog čega su takve nezakonite radnje nastavljene tijekom prijevoza zarobljenika do logora na području Republike Srbije. Ujedno ih se tereti da nisu poduzeli nužne mjere da se zlostavljači zarobljenih branitelja i civila kazne.

Zbog takvog postupka, pripadnici srpskih postrojba neometano su zlostavljali i ubijali zarobljene branitelje i civile. Ubili su 49 branitelja i 63 civila, a zlostavljano je bilo 40 branitelja i 38 civila. Državno odvjetništvo objavilo je inicijale i dob žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su okrivljenici na području Srbije i trenutačno nisu dostupni hrvatskim državnim tijelima, DORH navodi da su u tom slučaju ispunjeni uvjeti da im se sudi u odsutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo